Landsby rammes af flylarm: 'Må kompensere med kraftigt afslag i huspriserne'

Mægler og boligsælger frygter prisdyk og stilstand på boligmarkedet i Skrydstrup.

Højløkkevej 43 i Skrydstrup er et af de huse, der kommer til at blive ramt af flystøj, der overskrider Miljøstyrelsens grænser. (Foto: Amanda Munksgaard © (c) DR)

13 boliger er lige nu til salg i den lille sønderjyske by Skrydstrup. 13 boliger, der kommer til at ligge i et område, hvor støj fra Forsvarets nye F35-fly vil overstige Miljøstyrelsens grænseværdier.

Det viser støjberegninger, som Forsvarsministeriet torsdag aften fremlagde ved et borgermøde i Vojenshallerne.

- Grænseværdierne for den samlede flystøj med afvisningsberedskabet overskrides for 895 boliger, står der i materialet fra Forsvarsministeriet.

Forventer prisfald på boliger

Det er dårligt nyt for boligmarkedet i Skrydstrup, mener den lokale ejendomsmægler Thomas Severin fra Mikkelsens Ejendomskontor.

- Det har jo desværre en negativ indvirkning på salgspriserne i Skrydstrup og omegn. Min vurdering er, at man her og nu vil se et prisfald på i hvert fald 10 procent.

Først efter sommerferien vil de berørte husejere få vished om, hvilken form for kompensation de vil få, og om de overhovedet vil få kompensation. Og den uvished gør boligmarkedet usikkert allerede nu, vurderer Thomas Severin.

- Hvis man skal have nogen til at flytte til området, bliver det hussælgerne, der skal kompensere med et kraftigt afslag i husprisen, siger han.

Birthe Nina Daus hus er et af 13 boliger, der er til salg i Skrydstrup. Huset har en liggetid på mere end 1.400 dage, og den nye støjberegning øger ikke hendes forhåbninger til at få det solgt foreløbig. (Foto: Amanda Munksgaard © (c) DR)

Birthe Nina Dau bor midt i Skrydstrup og har nu i mere end fire år forsøgt at sælge sit hus, der lige nu koster 595.000 kroner. At hendes hus nu ligger i området, hvor støjgrænserne bliver overskredet, får Birthe Nina Dau til at miste modet.

- Jeg kan da vist godt skyde en hvid pil efter at få mit hus solgt. Jeg bliver jo heller ikke yngre, så jeg kan jo ikke blive ved med at klare mig her, siger hun.

Ikke alle deler bekymringen

Men en af områdets andre mæglere, Alfred Grosbøl, der er indehaver af EDC Grosbøl i Vojens, er knap så bekymret for boligmarkedet i Skrydstrup.

- Jeg synes egentlig, at vi generelt har godt gang i ejendomsmarkedet – også i Skrydstrup. Priserne er sat efter, at de nye fly kommer. Så på lidt længere sigt tror jeg, at det bliver uændret, siger han.

Han påpeger, at flyvestationen er en af områdets helt store arbejdspladser, og derfor vil det have endnu større konsekvens, hvis der slet ingen fly var.

- Hvis flyvestationen blev fjernet, ville det være umuligt at sælge boliger i vores område.

Miljøstyrelsens vejledende støjgrænse for boligområder omkring flyvestationer er på 55 decibel, hvilket svarer til lyden fra en vaskemaskine helt tæt på. I størstedelen af alle de berørte boliger er overskridelsen på 5 decibel eller mindre, oplyser Forsvarsministeriet.

Efter planen kommer de 27 nye kampfly af typen F35 til Flyvestation Skrydstrup i 2023, men enten den 22. eller 23. maj kan man få en smagsprøve på støjen, når Forsvarsministeriet har arrangeret en demonstrationsflyvning i samarbejde med det norske flyvevåben.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter