Laveste antal indbrud i 10 år er takket være Nabohjælp

2017 ser ud til at blive året med det laveste antal indbrud i 10 år, og det kan i høj grad tilskrives Nabohjælp.

Politiet giver Det Kriminalpræventive Råds projekt Nabohjælp en stor del af æren for det laveste antal indbrud i ti år. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Nysgerrige naboer og opmærksomme villaejere er nøglen til at få skovlen under indbrudstyvene. I hvert fald hvis man spørger Syd- og Sønderjyllands Politi.

For lige nu er 2017 på vej til at blive året med det laveste antal indbrud i 10 år i Syd- og Sønderjylland, og en stor del af den bedrift skal tilskrives Det Kriminalpræventive Råds projekt, Nabohjælp, ifølge politiet.

- Vi oplever, at i de områder hvor beboerne tager nabohjælpen til sig, har det en mærkbar effekt. Det minimerer antallet af indbrud, og helt konkret kommer man af med hver fjerde indbrud, siger specialkonsulent hos Syd- og Sønderjyllands Politi Christian Østergaard.

På en villavej i Bramming bor Ove Brødsgaard. Hans husstand har været tilmeldt Nabohjælp i et par år og kan godt mærke effekten.

- Vi kommer endnu tættere på hinanden, og det er blevet helt naturligt for mig lige at kaste et blik over til naboen for at se, om alt er, som det plejer, siger han.

Vi skal være mere årvågne

Det er nemlig ikke nok bare at lave en løs aftale med naboen om at holde øje, fortæller kommunikationskonsulent hos Det Kriminalpræventive Råds projekt Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen.

- Ved at melde sig til og få italesat det her med sine naboer, så bliver nabohjælpen systematisk, og det er det, der gør, at det virker. Der er rigtig mange, der holder øje med hinanden uden at være tilmeldt Nabohjælp, men det er først, når indsatsen bliver systematisk, at det virker forebyggende, siger hun.

For fire år siden var der cirka 2.700 nabohjælpere i Syd- og Sønderjylland. Nu er tallet godt 25.000.

Ifølge Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi tilfører nabohjælpen noget, vi ellers mangler i samfundet, som det er i dag.

- Vi skal have genskabt den her gadespejlseffekt, som man i langt højere grad havde før i tiden. Dengang var der stort set altid nogen hjemme - både børn og hjemmegående kvinder. Der kunne man ikke gå ind på en vej uden at blive iagttaget. Vi skal vænne folk til igen at være lidt mere årvågne, siger han.

Politiet opfordrer mange flere til at melde sig til. På landsplan er der lige nu 242.249 nabohjælpere. Hver måned kommer der ca. 4.000 nye til.

Nabohjælpere i Syd- og Sønderjylland

  • 2013: 2.743 nabohjælpere

  • 2014: 9.017 nabohjælpere

  • 2015: 14.731 nabohjælpere

  • 2016: 19.819 nabohjælpere

  • 2017: 24.873 nabohjælpere