De sociale medier flyder lige nu nærmest over med godhed.
Den tragiske flygtningesituation i Europa ser ud til at dele danskerne op i to lejre. De gode samler bamser, tæpper og tøj til flygtningene - og fortæller alle om det på Facebook.
De onde bliver opdaget og afsløret, når de for eksempel spytter fra en bro.
Nemt at flashe godhed
Men ’godhedsflashing’, som det bliver kaldt, når vi fortæller om vores gode gerninger på nettet, er ikke noget nyt. Det er bare noget nyt, at det spredes så langt og så hurtigt, siger Søren Schultz Hansen, der er selvstændig erhvervsforsker og ekstern lektor på CBS:
- Før i tiden flashede vi også vores godhed, men kun over for dem, der var inden for hørevidde. Med de sociale medier er det blevet lettere at vise, at man er god. Og også lettere at blive afsløret i at være ond, hvis man kan sige det sådan, siger Søren Schultz Hansen.
Søren Schultz Hansen siger, at vi altid har haft behov for at vise, at vi er gode mennesker. Men i og med at vi ikke længere er født med en fast identitet, bruger vi mere tid på at skabe vores identitet og fortælle om den.
- Det er et spørgsmål om at få anerkendelse og kommunikere en identitet med nogle idealer. Og de sociale medier gør, at vi kan - og nærmest skal - kommunikere vores identitet hele tiden, siger han.
Khader krummer tæer
De seneste dage har flere både kendte og ukendte danskere fortalt om deres gode gerninger og hjælp til flygtninge på de sociale medier.
De mange gode opdateringer har fået blandt andre politiker Naser Khader (K) til at reagere. Han skriver om de kendtes godhedsflashing på sin Facebook-profil:
'Jeg krummer tæer over de mange kendte, der annoncerer, at de er på vej til Rødby eller har været i Rødby og flasher deres godhed på Facebook. Godhed - just do it, don't tell it', skriver han.
Han understreger, at det er dejligt, at folkets vilje til at hjælpe dem, der er i nød, er så tydelig. Men han er ikke glad for det, når 'flygtninge bliver statister i kendte danskeres se-mig-show'.
Reel godhed eller selviscenesættelse
Lektor Søren Schultz Hansen mener dog ikke, at al godhed på nettet handler om selviscenesættelse.
- Jeg tror, der er rigtig meget reel godhed derude. Det er ikke kun blevet lettere at flashe sin godhed, men også lettere rent faktisk at være god. Det er både let at bakke op med likes, og det er nemt at samle mennesker ved at skrive: 'Lad os mødes med nogle biler og noget tøj og hjælpe', siger Søren Schultz Hansen og stiller det retoriske spørgsmål:
- Bare fordi godheden er iscenesat, bliver den så mindre god for dem, der skal modtage den? Hvis man gør noget godt, er det vel næsten ligegyldigt, om det bare er gjort for at fremstå god, siger Søren Schultz Hansen.