Leverandør må til lommerne for ødelagte LED-gadelys

Tusindvis af nye LED-gadelamper skal have eftermonteret et relæ, hvis de skal modstå tordenvejr og være sikret mod lynnedslag.

Esbjerg Kommune forhandler med Philips, om hvem der skal betale for, at tusindvis af nye LED-gadelamper skal have eftermonteret et relæ for at modstå tordenvejr. (Arkivfoto) (Foto: Kenneth Grogan © 1212)

De er billige i drift, men når lynet rammer, ødelægges gadebelysningen med LED-pærer, der er følsomme over for lynnedslag.

Det viser erfaringerne efter et kraftigt tordenvejr over Esbjerg i oktober sidste år. Her ødelagde lynnedslag de nye moderne LED-amaturer, og flere bydele var mørkelagt og uden lys i lamperne i ugevis.

Hvem skal nu betale?

Nu er kommunen i forhandlinger med leverandører og producenten, Philips, om hvem der skal betale for, at tusindvis af nye LED-gadelamper skal have eftermonteret et relæ for at modstå tordenvejr.

- At gadelamper, der jo står ude på gaden og stikker op i luften, og som derfor tiltrækker lyn, at de ikke er beskyttet mod lyn, det kommer bag på mig, siger Vej og Parkchef i Esbjerg Kommune, Mads Astrup.

Alene i Esbjerg Kommune er 15.000 gamle gadelamper i de seneste år blevet udskiftet med de moderne og energibesparende LED-gadelys. De skal alle have monteret en lynsikring.

Det voldsomme tordenvejr i oktober ødelagde i alt 500 LED-armaturer i Esbjerg. Gadelamperne var næsten nye, og leverandøren Philips dækkede reparationen over garantien.

Lynsikring koster ni millioner kroner

Men Mads Astrup har ingen garanti for, at det sker igen, når garantiperioden er udløbet.

- Vi vil gerne være sikre på, at gadelyset ikke står af i stor stil igen. Den store, internationalt anerkendte leverandør skal jo bevare sit gode ry, og de kan jo ikke lave gadelys i Europa, som ikke kan tåle lynnedslag. 

- Vi satser på at leverandøren også kan se, at det er et problem, og derfor også vil stå for hovedparten af udgiften, siger han.

Det vil koste omkring ni millioner kroner at eftermontere lynsikring på de gadelamper, der indtil videre er opstillet.