LGBT-rådgivning breder sig i asylsystemet

Flere homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede, der søger asyl i Danmark, søger støtte.

Hovedparten af dem, der henvender sig hos LGBT Asylum, er fra Uganda, hvor der er livstidsstraf for homoseksuallitet. (Foto: Isaac Kasamani)

Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede flygtninge, der søger asyl i Danmark, benytter sig i stigende grad af rådgivning hos den frivillige organisation LGBT Asylum.

Det glæder Mads Drud-Jensen, der er talsperson for LGBT Asylum, som har tilbudt hjælp siden 2012:

- Mange er enormt isolerede og har brug for støtte og et netværk. Det er i forvejen svært at søge asyl, og det gør det bestemt ikke nemmere, hvis ens ansøgning bygger på, at man er homoseksuel, biseksuel eller transkønnet, siger Mads Drud-Jensen

LGBT Asylum havde ved udgangen af 2014 haft kontakt med 105 asylansøgere. I december sidste år var det tal steget til 181. De kommer primært fra Uganda, hvor homoseksualitet kan straffes med fængsel på livstid.

Den store stigning skyldes flere ting, mener Mads Drud-Jensen:

- Der er flere, der kender os ude på centrene, og så er der også kommet flere asylansøgere i det hele taget, så det er meget naturligt, at flere også er LGBT, siger han.

På centrene i Sønderborg og Nordborg er centerleder Gitte Thørring glad for samarbejdet med LGBT Asylum, selvom det ikke er noget, der bliver slået stort op på centrene:

- Vi har deres visitkort liggende frit tilgængeligt og kan se, at der forsvinder nogle en gang imellem. Så vi kan kun være glade for at tilbuddet gør nytte, siger hun.

Facebook
Twitter