Lis og Per har fået afløser: Seksualundervisning på en knap så pinlig facon

Der er kommet en ny kortfilmsserie til seksualundervisningen, der giver viden om nøgenbilleder og kropskærlighed.

Husker du Per og Lis? Her er de i færd med den allerførste akt. Filmen, som blev lavet for tredive år siden til brug i seksualundervisning, er nu blevet erstattet af nye animationsfilm. (© Filmforsyningen)

Hvordan er det lige med kroppe og sex, når man aldrig har prøvet det før?

Som nogle vil kunne huske, så blev der for 30 år siden blev lavet en animationsfilm, som forklarede børn i folkeskolen om sex. Filmen handlede blandt andet om Lis og Per, der skulle have sex med hinanden for første gang.

Men det kan godt være lidt gammeldags at skulle sidde og se en 30 år gammel animationsfilm om sex.

Den har i hvert fald været genstand for megen fnisen, røde ører og pinlig tavshed i klasselokalerne. Derfor er der netop blevet lavet en helt ny kortfilmsserie til brug i seksualundervisningen.

Anne Jørgensen og Helle Hansen er sundhedsplejersker i Haderslev Kommune, og de er en del af den sundhedsfaglige ekspertgruppe, der har været med til at lave de nye korte animationsfilm til brug i seksualundervisningen.

Selvom penis, bryster og kønslæberne ser nogenlunde ens ud, som for 30 år siden, så har der været behov for en ny film, mener Helle Hansen.

Udover den 30 år ældre storesøsters lidt pinlige facon, så er der nemlig kommet ny viden om menneskets kroppe siden da:

- Der er kommet ny viden om eksempelvis jomfruhinden og præventionsmidler. Jomfruhinden er ikke en hinde, der skal brydes, som man troede engang. Det er en kønsgrænse, vi alle har, som hen af vejen skal give sig lidt. Nogle har lidt ondt første gang, og det har tit noget at gøre med for lidt forspil, siger Helle Hansen.

Unge skal lære, vi er forskellige

Filmene, der udgør fire i alt, har titlerne 'Den første gang', 'Lær din krop at kende', 'Beskyt dig' og 'Nøgenbilleder.'

De fire emner er relevante for seksualundervisningen anno 2017, og det er især vigtigt med fokus på nøgenbilleder, mener Anne Jørgensen, sundhedsplejerske i Haderslev Kommune:

- Nøgenbilleder har fyldt rigtig meget på det seneste, og derfor skal vi også oplyse de unge om, hvad det kan have af konsekvenser, hvis man deler nøgenbilleder, siger hun.

Et andet emne i de nye film er også de unges forhold til kroppen. I en af filmene ses en slap tissemand, drejet lidt mod højre eller mod venstre. Meningen er, at den ikke behøver sidde helt perfekt.

Så rejser de sig alle sammen til en fanfare.

Det synes de unge er sjovt, men Anne Jørgensen håber, at det også gør indtryk:

- Vi oplever på skolerne, at de unge synes, at de ser forkerte ud. Derfor oplever vi også, at de ikke har lyst til at bade i fællesbad. Vi vil gerne sætte fokus på, at man godt kan se forskellige ud. Man skal ikke føle sig forkert som ung, man skal være tilfreds, siger Anne Jørgensen.

Filmene blev vist på en skole i Haderslev i går. Selvom det var til et stille publikum, da dinglende tissemænd og skæve bryster blev tonede frem, så var de to sundhedsplejersker tilfredse.

- De kunne godt lide, at filmene var korte, og så synes de, at det var rigtig godt med fokus på deling af nøgenbilleder også, siger Anne Jørgensen.

Facebook
Twitter