Lokale udbrud får kommune til at sætte ind med højttalervogne og cpr-numre på smittede

Flere boligområder i Region Syddanmark kæmper mod lokale smitteudbrud.

Esbjerg Kommune opfordrer borgere til at lade sig teste via en højttalervogn. Opfordringen gives også på arabisk, bosnisk og grønlandsk. (Foto: © John Randeris, Scanpix)

I boligområdet Stengårdsvej i Esbjerg kører en af kommunens biler rundt med en højttaler på taget.

- Må vi lige få din opmærksomhed? Vi har smitte med covid i området! lyder det på jysk fra højtaleren.

Det lyder måske som en scene fra en science fiction-film, men det er dagens coronavirkelighed i området, hvor kommunen har taget nye værktøjer i brug for at dæmme op for lokale smitteudbrud.

For Region Syddanmark døjer i øjeblikket med en smittespredning, afspejlet i det såkaldte incidenstal, der næsten matcher Region Hovedstaden.

I Esbjerg er fem skoler, ti daginstitutioner og et gymnasium lukket på grund af højt smittetryk, og i Vejle stiger kurven igen, efter at man tidligere lykkedes med at knække kurven.

Frygter for genåbning

Ifølge Stephanie Lose, regionsrådsformand i Region Syddanmark, er det tilfældigt, at regionen har voksende smitte.

- Vi er jo en region, som har en del større byer. Vi er i den situation, at der er mange af dem, der er ramt i deres tætbefolkede boligområder på én gang. Det er både Esbjerg, Kolding, Vejle og Odense. Det gør, at Region Syddanmark samlet set har en høj incidens, siger hun.

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) ærger sig over, at hans kommune igen oplever smittestigning.

- Hvis ikke vi får styr på smittetallene her i Vejle, så frygter jeg, at vi ikke bliver en del af den udrulning for genåbningen, som regeringen forhandler lige i øjeblikket. Og det vil vi rigtig gerne være med til, siger han.

Video: DR's reporter Louise Pilegård taler med Stefan Klimt Hymøller fra Esbjerg Kommune, der kører rundt i boligområderne med en højttaler på taget.

Sms'er og ambassadører

I Vejle har man blandt andet i boligområdet Nørremarken sat ind med informationskampagner og sms'er, der skal få flere til at lade sig teste.

Men flere tiltag er på vej, oplyser borgmesteren.

- Noget af det, vi gjorde i sidste uge, var, at vi sammen med Styrelsen for Patientsikkkerhed var rundt og banke på dørene. Det vil vi nu gøre i weekenden i stedet for, fortæller han

Man vi vil også udnævne lokale 'ambassadører', der skal overtale beboerne til at blive testet.

Adgang til cpr-numre på smittede

I Esbjerg har man udover højttalervogne og flyers sendt sms'er til alle i de berørte områder.

Men man har også benyttet sig af en ny aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der gør, at coronaramte kommuner kan få adgang til sundhedsdata på smittede, fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen.

- Det vigtigste værktøj, vi har i øjeblikket, er, at vi har fået adgang direkte til cpr-numre og navn og adresse på dem, der er smittede, og fra i morgen også på nære kontakrer, sådan at vi håndholdt kan følge op. Vi kan tage kontakt til de smittede hver dag, sikre sig, at de isolerer sig, og sikre sig, at deres nære også bliver testet, siger Esbjerg-borgmesteren.

- Den mulighed har vi jo faktisk kæmpet for at få siden november måned, og først sidste fredag er det så blevet endeligt rullet ud, og det kunne vi måske godt have brugt noget før, siger han.

Flere kommuner har fået data over smittede

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har kommunerne Esbjerg, Vejle, Ishøj, Høje-Taastrup, Helsingør, Fredensborg og Odense samt tre sogne i København fået adgang til sundhedsdata over smittede.

Ifølge Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, er der ingen særlig grund til, at Region Syddanmark lige nu er hårdt ramt.

- Det er høj grad tilfældigt, hvor smitten kommer. Det har vi set gennem hele coronaforløbet, og lige nu er det altså Sønderjylland, siger han.

Da den mere smitsomme britiske mutation af virus har overtaget, bliver lokale smitteudbrud mere eksplosive, fortæller han.

- Vi har generelt et meget lavt smitteniveau i Danmark. Så der er basis for at åbne samfundet, men når man åbner, så er der risiko for udbrud, og der er det meget vigtigt, at man følger smitten meget tæt, så man kan slå til hurtigt, når smitten begynder at stige over et kritisk niveau, siger Søren Riis Paludan.

Studerende: Vi tager det mere seriøst

I Esbjerg er det Stefan Klimt Hymøller, koordinator for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune, der kører rundt i boligområderne med en højttaler på taget.

- Vi har fået en masse positive reaktioner på det. Det har været thumbs up, det har været smil, og det har været folk, der har optaget os. Dem, vi har snakket med, har sagt: 'Fedt, at I prøver noget nyt', siger han.

Højtalervognen fortæller blandt andet, hvor man kan blive testet lokalt.

Tasnim Alnfori fra Esbjerg synes, at det er fint med højttalervogne, der advarer mod corona. (Foto: © (C) DR)

Studerende Tasnim Alnfori tager godt imod initiativet.

- Det er en rigtig god måde at gøre folk opmærksomme på, at der er corona, og at man skal passe på, siger hun.

Hun fortæller, at hun og vennerne måske ikke tidligere har taget corona så seriøst.

- Vi var lidt ligeglade. Det lyder lidt åndssvagt at sige, men det var vi, for vi vidste, at det ikke påvirker os så meget, fortæller hun. Men nu tager de truslen langt mere alvorligt.

- Vi kan høre, at mange af vores venner har fået corona, så derfor bliver det lidt seriøst. Det er derfor, at vi skal passe på med at holde for mange fester og være sammen med for mange, siger hun.