Lukning af VUC Syd vil koste over 100 millioner

VUC Syd har fået politisk opbakning til at sikre fremtidig undervisning.

VUC Syd skal blandt andet sælge og udleje bygninger for at sikre fremtiden. (Foto: Ellen Bollerup © (c) DR)

Uddannelsesinstitutionen VUC Syd i Sønderjylland skal fortsætte, men bliver markant mindre, og både banker og staten skal give en økonomisk håndsrækning for at bevare skolen.

Det fremgår af den endelige redegørelse om VUC Syds fremtid, der er blevet afleveret af skolens midlertidige styre til Undervisningsministeriet.

En lukning af VUC Syd vil koste mere end 100 millioner kroner og kan ikke betale sig. I stedet skal skolen udføre en stribe omfattende tiltag, lyder anbefalingen.

Hvis anbefalingerne bliver fulgt, har skolen en fremtid, mener formanden for den midlertidige ledelse på VUC Syd Laust Joen Jakobsen.

- VUC Syd har brug for en genstart og en ny fortælling. Jeg tror på, vi kan lave nogle gode uddannelsestilbud, hvis vi får nogle helt centrale brikker på plads, siger han.

Anbefalingen er, at VUC Syds bygninger i Sønderborg og Aabenraa skal udlejes delvist, mens alle bygninger i Haderslev, Gram og Tønder skal sælges.

I Tønder skal undervisningen i stedet flyttes til andre skoler, mens hovedsædet skal flyttes fra Haderslev til Aabenraa.

Derudover skal banken låse renten fast og give fuld afdragsfrihed på alle VUC Syds lån i fem år, for at institutionen kan overleve.

Fremtiden afhænger af bankerne

Den endelige redegørelse omkring VUC Syds fremtid er i dag blevet fremlagt for Folketingets undervisningsudvalg.

På mødet var der politisk opbakning til redegørelsen, fortæller Jesper Petersen (S), der er valgt til Folketinget i Haderslev.

Dog afhænger VUC Syds fremtid ikke kun af staten.

- Det afhænger også af de kreditorer, hvor VUC Syd har lånt alt for mange penge til at bygge alt for stort, siger han.

VUC Syd har lånt penge af bankerne Realkredit Danmark og Jyske Bank. Ifølge socialdemokratiets Jesper Petersen er det bankerne, der skal være villige til at give endnu bedre vilkår på de lån, der er i forvejen.

- Ellers har bankerne magten til at lukke VUC Syd og lade dem gå konkurs, siger han.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har ikke ønsket ikke at kommentere sagen efter mødet i dag.

Professor: Optimistisk plan

Ministeriets opbakning er afgørende for, at VUC Syd kan forsætte som selvstændig institution, vurderer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Hvis man politisk føler, at det er den rigtige løsning og vil stille med den likviditet, der skal til. Så har VUC Syd en plan liggende, som faktisk kan lade sig gøre, siger han.

Planen for VUC Syd er meget optimistisk og meget krævende at gennemføre, vurderer professor Per Nikolaj Bukh.

Skolen bevarer tilbud til undervisning, selvom flere bygninger enten skal sælges eller udlejes. Derfor vil den fremsatte løsning ikke få direkte konsekvenser for VUC Syds kursister.

Skolen med de mange skandaler

Skandalen omkring VUC Syd tog for alvor fart i 2017, da det kom frem, at den tidligere ledelse havde haft et massivt overforbrug af offentlige midler.

Samtidig med at skolens elevtal er faldet drastisk, har skolen været nødt til at fyre flere underviserne af flere omgange og sælge ud af skolens inventar og biler.

Det var Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under undervisningsministeriet, der indsatte et midlertidigt styre for VUC Syd i september sidste år.

Baggrunden var, at den tidligere bestyrelse havde bragt VUC Syds videreførelse i fare. Den midlertidige ledelse fik blandt andet til opgave at skabe overblik over institutionens økonomi.

DR Syd har forsøgt at få en kommentar fra den tidligere bestyrelsesformand for VUC Syd, borgmester i Haderslev Hans Peter Geil (V). Han var formand, da skandalerne for alvor begyndte at rulle, men det er ikke lykkedes at få en kommentar.