LYD OG BILLEDER: En af Danmarks største søer genskabt

Først var Filsø kæmpestor. Så blev den lillebitte. Men nu bliver den stor igen, og den kommer til at byde på rige naturoplevelser.

Jens Rye Larsen er formand for Dansk Ornitologisk Forening i Sydvestjylland og sidder med i Naturrådet, som rådgiver projektet. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)

Lige nu er en af Danmarks største søer ved at blive genskabt nær Varde.

Filsø var frem til midten af 1800-tallet Danmarks næststørste sø, men så begyndte en omfattende afvanding af søen. I løbet af de næste hundrede år blev vandstanden sænket i etaper og Filsø blev til landbrugsjord. Tilbage blev kun Fidde Sø og Søvigsund - der tilsammen var under en tyvendedel så stor som den oprindelige sø.

Men sidste år skete der noget. Aage V. Jensen Naturfond opkøbte området for at genskabe en stor del af Filsø. Og siden er det gået stærkt. Pumpestationer er lukket, afvandingskanaler er dækket til, og der er allerede blevet fyldt vand i den sydlige halvdel af søen - Søndersø. På søndag bliver vandet så lukket ind i den anden halvdel af søen - Mellemsø.

Tag med Morten Mørch på rundtur ved den genskabte sø sammen med Jens Rye Larsen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forbund i Sydvestjylland og rådgiver på projektet.

Den genskabte Filsø bliver Danmarks sjettestørste sø, og den bliver indviet officielt på søndag klokken 13.00, hvor alle er velkomne til at være med.

  • Kort over området med Filsø. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
  • På billedet er Jens Rye Larsen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forbund i Sydvestjylland og rådgiver på projektet. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
  • Til venstre er søen, og til højre kan man se de områder, der skal oversvømmes i weekenden. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
  • Her kan du se nogen af de fugle, som skal have glæde af området. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
  • Ude i vandet er en af de små i søen. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
  • En vej, der er kommet i vejen for projektet. (Foto: Morten Mørch © DR Syd)
1 / 6

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter