Maja kom hjem fra gåtur: Min taske var pludselig pakket, og jeg blev fjernet fra mit hjem

15-årige Maja Mønster ønsker, at plejebørn i fremtiden bliver inddraget. Det fortalte hun i dag til ministeren.

Maja Mønster blev fjernet fra sit hjem, da hun var syv år gammel. I dag er hun 15 år. (© DR Syd)

- Det er ikke det rareste at gå en tur, og så komme hjem og opdage, at du skal afsted.

Sådan beskriver det 15-årige plejebarn Maja Mønster den oplevelse, hun havde som 7-årig, da hun blev fjernet fra sin familie.

Maja Mønster kom hjem fra en gåtur og fandt alle sine ting pakkede. Herefter blev hun straks kørt hen til den plejefamilie, som hun også bor hos i dag i Løjt Kirkeby ved Aabenraa.

Hun oplevede at blive fjernet hjemmefra uden at være blevet forberedt på det eller inddraget.

- Jeg føler, det er vigtigt, at børn bliver inddraget. Jeg tror, det kunne have været rart at vide, hvad der skete, da jeg selv blev anbragt som 7-årig, siger hun.

- Jeg synes, det var underligt og hårdt at komme afsted.

Har vigtigt budskab til minister

I anledning af "Plejebørnenes dag" har plejebørn og deres plejeforældre i dag været inviteret ind på Christiansborg for blandt andet at møde den nye indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S).

Derfor drog Maja Mønster i morges afsted med toget fra Sønderjylland til København.

I sin taske havde hun pakket sin historie, som hun ville fortælle til ministeren i håbet om, at det kan få myndighederne til at blive bedre til at inddrage plejebørnene.

- Jeg vil gerne have børnene får at vide, hvad der sker fra start, i stedet for når de er kommet afsted. At du decideret får at vide, hvad der sker, og hvorfor du kommer afsted.

Maja Mønster på vej ombord på toget fra Rødekro til København. Her skulle hun overbringe sin historie til Astrid Krag. (© DR Syd)

Plejebørn skal inddrages mere

Det budskab glæder børnepsykolog Niels Peter Rygaard. I 40 år har han arbejdet med omsorgssvigtede børn, og ifølge ham er Maja Mønster langt fra det eneste plejebarn, som har oplevet følelsen af ikke at blive inddraget.

- Som det fungerer nu, tror jeg ikke, at børn ret ofte føler sig hørt. Jeg har snakket med mange plejebørn og unge, som ikke synes, de har haft nogen indflydelse på deres egne tilværelser, siger Niels Peter Rygaard.

Lovgivningen er ellers skruet sådan sammen, at anbragte børn skal tale med deres socialrådgiver to gange om året.

Hvis plejebørn ikke får de samtaler, som loven foreskriver, er det et stort problem. Sådan lyder det fra Børnerådet, der taler børn og unges sag i den offentlige debat.

- Børn er mennesker ligesom alle andre. Derfor vil det være et kæmpe svigt, hvis de ikke fik indflydelse på deres egen livssituation – de skal tages med på råd, siger Hanne Hartoft, der er medlem af Børnerådet, og tilføjer:

- Inddragelse handler om en proces, hvor man ved, hvad der foregår, man bliver taget alvorligt, man bliver lyttet til og bliver støttet. Det er meget mere end bare en samtale, hvor man orienteres om noget.

Ministeren er lydhør

Christiansborg stod social- og indenrigsminister Astrid Krag tidligere i dag klar til at modtage Maja Mønster og alle de andre plejebørn, som var taget til Folketinget i anledning af Plejebørnenes dag.

Hun var samtidig også klar til at lytte til det 15-årige plejebarns fortælling.

Efter mødet med social- og indenrigsministeren var det en tilfreds Maja Mønster DR Syd snakkede med. Hun havde oplevet, at Astrid Krag var enig i, at plejebørn altid skal føle sig inkluderet.

- Hun sagde, hun troede, at børnene blev inddraget, for det er det loven går ud på, siger Maja Mønster.

Maja Mønster mødte i dag social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i Folketinget. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der var også andre børn, som fortalte deres historie om, hvordan de var blevet anbragt. Så vi var flere, som havde oplevet ikke at få nok at vide.

Ministeren vil tale med kommunerne

Den 15-årige sønderjyde krydser fingre for, at dagens besøg på Christiansborg kommer til at betyde, at plejebørn vil blive mere inddraget fremover.

- Jeg håber det snart sker, nu hvor vi har sagt det ordentligt, siger hun.

Hvis man skal tro social- og indenrigsministeren, så bør både Maja Mønster og landets øvrige plejebørn mærke en forskel i fremtiden.

- Vi skal snakke med kommunerne om den intention, som er i loven, om at børn altid skal opleve, at de bliver inddraget, så det også bliver den oplevelse børnene har.

Ifølge tal fra Socialstyrelsen er der cirka 13.500 plejebørn i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter