Maja på 18 har lært at lave permanentkrøller via en skærm: Nu frygter hun eksamen

Erhvervsskoleeleverne har misset måneders praktisk undervisning på grund af corona.

Maja Larsen frygter at få en dårlig karakter ved eksamen, fordi hun har lært mange ting gennem onlineundervisning. (Foto: (privatfoto))

Inden længe går erhvervsskoleelevernes grundforløbsprøve i gang.

Her skal eleverne vise, hvad de kan med deres hænder - om det er striber i håret, en væg, der skal mures, eller et træskelet, som skal bygges.

Men på grund af corona har eleverne i månedsvis fået onlineundervisning derhjemme, mens stiksav, saks og svensknøgle har ligget stille.

Derfor er elever fra erhvervsskolerne bekymrede og nervøse for den kommende praktiske eksamen.

En af dem er Maja Larsen, der er frisørelev fra erhvervsskolen Rybners i Esbjerg.

- Nu skal vi op til eksamen i permanente krøller. Og vi er pressede over situationen. Det er mega svært at lære via en skærm. Som håndværkere har vi brug for at stå med tingene i hænderne, så vi kan se de små detaljer.

Grundforløbsprøven er for de elever, der har været i gang med uddannelsen i et halvt til et helt år. Og Maja Larsen kan godt mærke på sig selv og sine klassekammerater, at sommerfuglene flagrer rigeligt rundt i maven forud for prøven.

- Vi skal nok bestå den. Jeg synes, vi er kommet godt efter det. Men man har da den der tanke, om det har ændret noget, siger hun.

Nogle vil få ekstra praktiktid på skolen

Det samme gælder elever på EUC Syd, fortæller Jan Kleeman, der er afdelingschef på skolen i Aabenraa.

- For nogle er det en udfordring, at de ikke har fået den praktiske undervisning, de skulle. Også sidemandsoplæringen er forsvundet, når eleverne har siddet derhjemme hver for sig.

Både Rybners og EUC Syd laver individuelle samtaler med eleverne og vurderer, hvordan de kan løse det, hvis eleven ikke er klar til den praktiske prøve.

På EUC Syd kan faglæreren vurdere, at eleven skal have mere undervisning og først tage eksamen efter sommerferien, forklarer Jan Kleemann.

- Derfor har vi lige nu planlagt to tidspunkter for eksamen, så de, der vurderes til ikke at være klar til prøven, kan få ekstra praktiktid herinde på skolen.

Har misset læren om at gå på arbejde

Men det er ikke kun den praktiske del af undervisningen, der er gået tabt i hjemmeskolen. Også arbejdsmarkedskompetencerne har de misset, fortæller Anette Fuglkjær, der er afdelingschef for Rybners praktikcenter.

- Det med at gå på arbejde hver dag, at møde til tiden, have hænderne op af lommen og arbejde sammen med andre. Den del har de ikke kunnet lære.

Michael Mathiesen er regionsformand for Dansk Industri og Dansk Byggeri i Sydjylland, og han er ikke bekymret for den faglige del. Så længe eleverne har en god indstilling og lyst til at lære, når de efter sommerferien starter i virksomhederne i praktik, skal de nok komme efter det, lyder det.

Facebook
Twitter