Malkekøer får stadig mindre antibiotika

Landmændene har fået mere selvbestemmelse, og det gavner både køer og forbrugere.

Malkekøer som den her får mindre medicin - og bliver alligevel mindre syge.

For tredje år i træk er brugen af antibiotika til mælkekvæg faldet. Det skyldes især, at landmændene i en årrække selv har måtte give deres køer bakteriehæmmende stoffer.

Det fortæller Flemming Poulsen, der er næstformand hos Danske Mælkeproducenter:

- Vi kan selv starte behandlingen op rettidigt, mens dyrene kun er småsyge. Vi slipper for at tilkalde dyrlæge og er kommet ind i en god spiral, hvor smittetrykket bare falder og falder, konstaterer han. 

Sidste år faldt mælkeproducenternes brug af antibiotika med seks procent til i alt 12,2 ton. Det viser en opgørelse fra dyrlægernes og apotekernes IT-register, Vetstat.

Betyder bedre mælk til danskerne

- Det gør i sidste ende, at det er nogle væsentlig sundere fødevarer, der ender på tallerkenerne og i glassene, fordi dyrene er sundere i hverdagen, mener Flemming Poulsen.

For den enkelte landmand er der flere gevinster - ud over at spare penge på dyrlæge og medicin:

- Jo mindre antibiotika der bliver brugt, jo mindre risiko er der for, at der opstår resistente bakterier, og det kommer menneskeheden til gode, fortæller Flemming Poulsen.

I forvejen bruger danske landmænd omkring 60 procent mindre antibiotika end gennemsnittet for europæiske landmænd.