Man skyder da fugle

Enorme mængder fuglevildt bliver opdrættet på godser og herregårde over hele Danmark. De opdrættes med det ene formål, at skyde dem under jagt.

Fuglevildt opdrættes i hundredetusindvis i Danmark, med det ene formål at blive brugt til jagt. Jagterne er gode indtægtskilder for mange herregårde og godser. (Foto: Per Huniche Jensen)

Fasaner, andefugle og agerhøns bliver opdrættet i hundredetusindvis på mange godser og herregårde over hele Danmark.

Det gør de ikke for fuglenes egen skyld; tvært i mod. Fuglene sættes efter opdræt ud med det formål, at jæge og skyde dem. Jagterne giver jægerne mulighed for at skyde flere hundrede stykker fuglevildt, og tjener som en vigtig indtægtskilde for mange godser og gårde.

Men den form for jagt, og forretning, får Dansk Ornitologisk Forening, Det dyreetiske råd og Dyrenes Beskyttelse til at rette en skarp kritik af opdrætterne.

Dyrenes beskyttelse anslår, at der hvert år opdrættes op til 1,5 millioner stykker fuglevildt med henblik på jagt.

Det er en usmagelig form for jagt

- At sætte dyr ud, udelukkende med det formål at jæge det, synes vi er etisk problematisk, siger Bengt Holst, formand Det Dyreetiske Råd.

Hos Dansk Ornitologisk Forening peger man på, at det især er de store jagter på godserne, at problemet ligger. De peger på, at det er en problematisk måde at tjene penge på.

- At opdrætte fuglene, sætte dem ud, for derefter at skyde dem, er en usmagelig form for jagt, siger formand, Egon Østergaard.

En helt anden holdning

Hos Dansk Jægerforbunds har man en noget anden holdning til opdræt, udsætning og jagt af fuglene.

- Det har vi absolut ingen problemer med som jægerforbund, siger Jens Venø Kjellerup, medlem af hovedbstyrelsen, Syd- og Sønderjylland.

Han peger på, at så længe jagterne foregår på en forsvarlig måde, inden for lovens rammer og efter de retningsliner, der foreligger på nuværende tidspunkt, er det ikke noget problem.