Mange lærere er ikke bare stressede, de er så alvorligt stressede, at de bliver henvist til en arbejdsmedicinsk klinik.
Det mærker de tydeligt hos arbejdsmedicinsk klinik i Esbjerg, der har patienter fra alle sydjyske kommuner.
De møder stadigt flere lærere, der er gået ned med alvorlig stress, fortæller psykolog Lene Bech Jeppesen, fra arbejdsmedicinsk klinik i Esbjerg.
- De kommer her i forbindelse med den nye skolereform og nye arbejdstidsregler, hvor der er nogle ændrede arbejdsvilkår, siger Lene Bech Jeppesen.
Svært ved at nå at forberede sig
Det er både de yngre og de mere erfarne lærere, der bliver ramt, men de har næsten altid det til fælles, at de er både dygtige og engagerede, siger Lene Bech Jeppesen.
- De oplever, at der er et højt arbejdspres, og de har svært ved at nå at blive forberedt til undervisningen inden for deres arbejdstid, siger hun.
Der er også en anden faktor, der spiller ind.
- De står lidt i et dilemma, fordi de kommer til at stå med forældre, der klager over, at undervisningen ikke er i orden, og at lærerne ikke er forberedte. Så føler lærerne sig klemte, fordi de føler, at de ikke kan udføre deres arbejde godt nok, for de vil egentlig rigtig gerne, fortæller hun.
Forældre bakker lærerne op
Formanden for forældreforeningen Skole og Forældre, Mette With hagensen fra Varde, siger, at det er ærgerligt, hvis forældre klager over undervisningen.
Men hun mener generelt set, at forældrene har stor forståelse for lærerne og den nye folkeskolereform.
- Vi oplever faktisk på landsplan, at forældrene har stor opbakning til folkeskolelærerne og barnets skole. Forældrene er faktisk meget opmærksomme på, at den etableringen af den nye folkeskolereform tager tid, og det er svært, siger hun.
Et halvt år før man er klar igen
Ud over ændrede arbejdstidsregler, andre vilkår til forberedelse og forældre-klager så er inklusion også en årsag til de mange sygemeldinger hos lærerne.
Kravene om inklusion i folkeskolen har givet høje psykologiske krav, fordi lærerne skal rumme elever med meget forskellige behov, siger psykolog Lene Bech Jeppesen.
Og er det først gået galt, venter der som regel en længere sygdomsperiode. Og derefter venter der en langsom opstart.
- Der kan gå et halvt år fra sygemeldingen, til at de er oppe igen, siger Lene Bech Jeppesen.