Får man en lussing eller en knytnæve i hovedet, så er man næppe i tvivl om, at man bliver udsat for vold. Psykisk vold er langt mere udbredt end den fysiske, men også langt sværere at definere.
- Det er en voldsform, der kommer snigende, og pludselig er man fanget i det. Det knækker ens selvværd og selvtillid, og man bliver måske mere og mere isoleret, siger leder af kvindekrisecenteret i Aabenraa, Tove Lagoni, der ofte møder kvinder, som har været udsat for psykisk vold.
En undersøgelse fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre viser, at 98 procent af de kvinder, som søger hjælp på et krisecenter, har været udsat for psykisk vold. Ofte i kombination med fysisk og seksuel vold.
Men modsat den fysiske vold, så er mange kvinder ikke klar over, at hårde ord og en konstant ydmygende tone kan være lige så belastende i længden.
- Det er tonen i hjemmet, som kan være utrolig voldsom. Retorikken er barsk og nedladende. Det er faktisk chokerende at høre på. Og man kan også mærke det på børnene, når de kommer her, siger Tove Lagoni.
Professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet, Ask Elklit, forsker i psykisk vold. Han vurderer, at psykisk vold er fire-fem gange mere udbredt end fysisk vold. Men selv om den psykiske vold ikke kan ses, er den yderst skadelig, siger han.
- Psykisk vold er med til at nedbryde ens selvtillid og tro på eget værd. Det er slemt, fordi det kommer fra ens nærmeste, og fordi det er vedvarende og systematisk, siger Ask Elklit.