Mangel på sommerhuse koster millioner af kroner

Der mangler sommerhuse til udlejning i det vestjyske. Det kan blive en dyr affære.

Sommerhusene i Varde Kommune er godt på vej til at være fuldt booket frem mod sommeren. Men mangel på ledige sommerhuse kan i sidste ende blive dyrt. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der er mange penge at hente på at leje sommerhuse ud.

Og det ser ud til, at der er så mange turister, der vil bo i sommerhus i år, at der mangler sommerhuse.

Sidste år havde Varde Kommune over 260.000 flere overnatninger end året før, og det var stort set feriehuse, der stod for den stigning.

Men når der mangler sommerhuse, så er det ikke bare turisterhvervet, der går glip af penge, men også området og kommunen, fortæller Colin Seymour, der er turistchef i ProVarde.

- Hvis vi ikke får flere sommerhuse til udlejning, så vil vi ikke kunne realisere en årlig vækst på 10 procent. Og det vil betyde, at vi vil gå glip af 100 millioner kroner i omsætning om året, siger Colin Seymour.

Men hvis man finder de ekstra sommerhuse, og væksten holder, så betyder det arbejdspladser.

- Én million kroner ekstra i omsætning skaber én helårsstilling, så der er også fremtidige jobs i det her. Hvis man kan øge omsætningen med 100 millioner kroner, så vil vi også kunne skabe 100 nye jobs hvert år, siger Colin Seymour.

Tønder, Varde og nordligere vestkystkommuner er gået sammen for at markedsføre kommunerne som feriedestination, og i Varde forsøger man også at udvide antallet af sommerhuse, der bliver lejet ud.