Mangemillionær forærer sin herregård væk til danskerne

Johan Hoffmann fra Esbjerg vil omdanne herregården Endrupholm til et gratis museum.

Ægteparret Jytte og Johan Hoffmann foran herregården Endrupholm. (© PR-Foto)

Hvad gør man med sin herregård, når man ikke længere skal bo der?

De fleste ville nok sælge den for at tjene en god skilling, men ikke ægteparret Johan og Jytte Hoffmann fra Esbjerg.

Rigmandsparret, som ejer herregården Endrupholm nord for Bramming nær Esbjerg, har besluttet, at Endrupholm i fremtiden skal omdannes til et museum med kunst og musik, som alle kan få lov at besøge - helt gratis.

- På et tidspunkt vil vi forlade herregården, og så synes jeg, at denne bygning skal bruges til noget, som Esbjerg Kommune kan udnytte til kunst, musik og alle mulige former for kunstnerisk aktivitet. Det vil glæde mig utroligt meget, hvis det er sådan tingene kan komme til at hænge sammen, siger Johan Hoffmann.

Sammen med sin kone har han oprettet fonden ”Endrupholm Jytte og Johan Hoffmanns Fond" med en kapital på 40 millioner kroner. Cirka halvdelen af penge skal bruges til at opkøbe herregården, når parret ikke længere selv kan bo der, mens resten skal bruges til kunst- og musikarrangementer og drift af ejendommen.

Giver tilbage til Esbjerg

Johan Hoffmann har tidligere ejet den store dyrefodervirksomhed Arovit, som han tjente mange penge på at sælge for år tilbage. Efterfølgende købte han i år 2000 Endrupholm.

Når herregården nær Esbjerg i fremtiden omdannes til en kulturinstitution, er det langt fra første gang, at ægteparret har givet et økonomisk bidrag til Esbjerg Kommune.Samlet har de allerede givet 135 millioner kroner til gavn for både kultur, kunst, idræt, sundhed og iværksættere i kommunen.

Endrupholm herregård, som er markeret på kortet, ligger cirka 20 kilometer øst for Esbjerg.
Endrupholm herregård, som er markeret på kortet, ligger cirka 20 kilometer øst for Esbjerg.

For Johan Hoffmann handler det om at betale tilbage til det område og den kommune, som har haft en afgørende betydning for hans succes med Arovit.

- Jeg har været så glad for at have lavet virksomheden i Esbjerg. Kommunen hjalp mig på et tidspunkt, hvor jeg skulle udvide. Jeg fik egnsudviklingsstøtte og kommunal hjælp til at lave et industrihus på 3.300 kvadratmeter. Hvis jeg ikke havde fået det, var jeg aldrig kommet videre, forklarer han og tilføjer:

- I’m paying back, som jeg siger.

Værdsat generøsitet

På gaden i Esbjerg er folk imponeret over den tankegang.

- Jeg synes, det er meget, meget spændende. Vi dyrker kulturen meget i både Esbjerg og Ribe, så selvfølgelig kommer vi også til at bruge det tilbud, siger Klaes Overgaard Jensen. (Foto: © Stine Lindharth Pedersen, DR Syd)

- Jeg synes, det er meget, meget flot, at han giver tilbage til Esbjerg. Det er et godt initiativ, siger 67-årige Klaes Overgaard Jensen.

Det giver Theresa Amby på 29 år ham ret i. Hun synes, det er ekstraordinært, hvordan rigmandsparret deler ud af deres formue.

- Det er flot, at de gør det. Det er der ikke mange, som ville gøre.

De to esbjergensere vil begge udnytte muligheden for at besøge Endrupholm, når dørene en gang ud i fremtiden bliver slået op.

- Det kunne være spændende at besøge herregården, og så man prøver noget andet end bare lige at gå i biografen, lyder det fra Theresa Amby. (Foto: © Stine Lindharth Pedersen, DR Syd)

- Det er en rigtig god idé. Der er mange, som ikke har råd til at tage på museum eller i teateret. Så det åbner nogle muligheder for dem. Det kan også være godt for området med nye kulturtilbud, lyder det fra Theresa Amby.

På rådhuset i Esbjerg er der også stor glæde hos manden i toppen af det politiske landskab over udsigten til kulturelle tilbud på herregården i fremtiden.

- Jeg synes, det er utroligt flot, at en erhvervsmand, som har tjent sine penge ved at drive virksomheder i Esbjerg, nu vælger at give tilbage ved at stille sin herregård til rådighed for offentligheden og putte rigtig mange penge ind i en fond, siger Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre.

Han forventer, at Endrupholm vil blive et stort tilløbsstykke i fremtiden.

- Stedet er en oplevelse i sig selv, og jeg kan ikke mindes, at der er noget tilsvarende i vores lokalområde. Derfor tror jeg absolut, det er noget, som vil kunne have en stor interesse, hvis man får tænkt de rigtige begivenheder ind, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kulturdrømmen skal leve mange år

For at realisere projektet har Johan og Jytte Hoffmann ansat en projektleder, som skal arbejde på at gøre drømmen til virkelighed.

- Vi skal prøve at skabe noget, som kan tiltrække folk fra hele landet. Det er vores opgave nu at se på, hvilke typer kunst der skal være, og hvor får vi det fra, siger Johan Hoffmann.

I dag har parret herregårdens mange stuerne for sig selv, men når de en gang flytter fra Endrupholm, vil stuerne blive omdannet til museum. (© PR-Foto)

Håbet er, at 40 millioner kroner i fonden kan sikre, at Endrupholm herregård lever videre i 30-35 år efter, parret har forladt stedet.

Når fondskassen er tømt vil Esbjerg Kommune efterfølgende få mulighed for at overtage ejendommen vederlagsfrit mod at stå for driften, forklare borgmester Jesper Frost Rasmussen.

- Det bliver noget, vi kommer til at forholde os til politisk til den tid. Der kan gå 10-15 år eller måske mere, men det er flot af Johan Hoffmann at give kommunen mulighed for at overtage en ejendom, som må antages at have en ret pæn salgsværdi, siger han.

Det er endnu uvist, hvornår Jytte og Johan Hoffmann flytter fra Endrupholm.