Manglende vejledning sender unge i gymnasiet

Mangel på vejledning gør, at tre ud af fire unge vælger gymnasiet, mener organisationer.

For nogle unge bliver gymnasiet et automat-valg, mener formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation. (Foto: DR)

Manglende vejledning er en af årsagerne til, at tre ud af fire vælger gymnasiet frem for en erhvervsuddannelse. Sådan lyder det fra blandt andet Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Her mener formand Morten Egede, at en stor del af de unge i folkeskolen ikke får reel vejledning på grund af besparelser på området.

- Gymnasiet bliver i nogle tilfælde et automatvalg. Det, som kammeraterne gør, og som forældrene gerne vil have. De unge bliver ikke udfordret i deres valg af uddannelse, ligesom de gjorde, før man skar så meget i vejledningen, siger Morten Egede.

Ifølge lovgivningen er det kun elever, der er erklæret ikke-uddannelsesparate, der skal forbi en studievejleder. Og det er kun et fåtal, siger uddannelsesvejleder i Vejen Bendix Kristensen.

- De øvrige unge er så overladt til at få råd fra forældre og venner, og hvem der nu ellers kan påvirke deres valg, siger han.

Også hos Dansk Erhverv mener man, at flere unge bør vejledes om erhvervsuddannelsernes muligheder.

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser dog, at der kommer flere ressourcer til studievejledningen i folkeskolen.

- Den tidligere regering skar i vejledningen, og vi har ikke aktuelle planer om at tilføre ressourcer. Men vi kan gøre en indsats for, at eleverne i stigende grad kommer ud og møder virksomhederne, og det ligger i folkeskolereformen, siger Ellen Trane Nørby.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.