Mariana fra Brasilien er en af mange eftertragtede tilflyttere: Men de er svære at holde på

Halvdelen af Esbjergs udenlandske tilflyttere forventer at flytte væk inden fem år.

Flere udenlandske tilflyttere skal blive boende i Esbjerg, ligesom Mariana Kohnert fra Brasilien. (Foto: Mariana Kohnert © (c) DR)

Esbjerg har svært ved at holde på sine mange udenlandske tilflyttere. De flytter nemlig væk igen efter få år.

Det fremgår af en ny bosætningsanalyse, der er udarbejdet af Epinion for Esbjerg Kommune. Ifølge analysen forventer halvdelen af tilflytterne at flytte væk igen inden for de næste fem år.

Mariana Kohnert er fra Brasilien og har boet i Esbjerg de sidste seks år. Hun flyttede til Danmark, da hendes mand fik job som ingeniør i olieindustrien.

Efter nogle år overvejede parret også kraftigt, om de skulle flytte hjem igen.

- Det har været svært at få et job med den uddannelse, jeg har. Jeg er kommunikationsuddannet, og det kræver mange steder, at jeg har et højt niveau i dansk. Så faktisk overvejede vi at flytte hjem, fordi det var så svært for mig at få et relevant arbejde, fortæller hun på engelsk.

Parret har nu fået et barn, købt et hus, og de er begge i job. Derfor har de ikke lige nu planer om at flytte tilbage til Brasilien.

- Esbjerg er et godt sted for et barn at vokse op. Men vi har ingen langtidsplaner. Jeg tror, det handler meget om, at det er svært at forestille sig aldrig at vende tilbage til sit hjemland igen.

Vigtig arbejdskraft for byen

Hver tredje tilflytter i Esbjerg er fra udlandet, og den primære årsag er de gode job- og karrieremuligheder, viser analysen. Men flere af de udenlandske tilflyttere er nødt til at blive boende, hvis Esbjergs udvikling skal leve op til kommunens ambitioner.

Tendensen ærgrer borgmesteren i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen (V), der er klar til at arbejde for at få flere udenlandske tilflyttere til at blive.

- Det er en styrkeposition, at vi kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og den skal vi absolut udnytte. Det kræver en stor indsats, som både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommunen skal være fælles om, siger han.

Knap halvdelen af de udenlandske tilflyttere efterspørger kulturliv i Esbjerg, og derfor skal der arbejdes videre med kulturlivet.

- Vi har længe sat en kurs for at skabe kulturliv. Især i Esbjerg midtby har vi skabt nogle fysiske rammer til kulturlivet, men pulsen kommer ikke alene af de fysiske rammer, siger Jesper Frost Rasmussen.

Det er vigtigt for de mange globale virksomheder i Esbjerg, at de udenlandske tilflyttere bliver. De har brug for specialiseret arbejdskraft, der kommer til byen, og som vil bosætte sig, mener Susanne Nordenbæk, der er direktør ved Business Esbjerg.

- Vi kan ikke altid rekruttere den rette specialiserede arbejdskraft herhjemme. Det er vigtigt, at vi kan få nogen hertil udefra, og dem skal vi simpelthen arbejde på at fastholde, siger Susanne Nordenbæk.

Tilflytterne skal være sikre på job

Det er ikke umuligt at fastholde de udlændinge, som flytter til Esbjerg for at arbejde eller studere. Det er afgørende, at de har lyst til at bosætte sig og kan starte et liv i byen, lyder det fra bosætningsekspert Hans Thor Andersen fra Aalborg Universitet.

- En måde at lykkes med at fastholde tilflyttere er, hvis man kan skaffe et job til den medfølgende partner, siger han.

Patricia Chinchilla har boet i Esbjerg en måned. Hun flyttede fra Venezuela, da hendes mand fik job i olieindustrien. Hun er selv uddannet ingeniør og leder lige nu efter job.

- Det er ikke let at finde job, men den hjælp og støtte, jeg får fra kommunen og jobcentret, gør en stor forskel, siger hun.

Patricia Chinchilla har boet i Esbjerg en måned, og sevlom hun har svært ved at vende sig til kulden, føler hun sig allerede så meget hjemme, at hun sagtens kan forestille sig at blive boende. (Foto: (privat))

Hun føler sig allerede meget hjemme i Esbjerg og føler sig meget velkommen.

- Jeg kan identificere mig med stedet her. Du har alt, hvad du skal bruge lige i nærheden, og samtidig er der meget stille her. Det elsker jeg, siger hun.

Patricia Chinchilla kan sagtens forestille sig at blive boende i Esbjerg.

- I tror på, at vi alle er lige. Det kan jeg godt lide - det tror jeg også selv på. Derfor tror jeg, at det her er et ideelt sted for mig, og jeg tror virkelig på, at vi vil blive her, siger hun.

Arbejdet med at fastholde og tiltrække endnu flere tilflyttere til Esbjerg fortsætter. Inden sommerferien skal byrådet godkende den nye strategi for vækst 2025 i Esbjerg Kommune.

Facebook
Twitter