Mark var fyldt med vikingeguld: Arkæologer finder over 150 smykker

Arkæologer har fundet en stor mængde smykker af guld, sølv og bly på den mark, hvor man i sommer fandt den hidtil største vikingeguldskat.

På billedet ses nogle af de smykker, som arkæologer har fundet i forbindelse med en udgravning af stedet, hvor amatørarkæologer i sommer fandt den hidtil største skat fra vikingetiden. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Der er fundet op imod 160 smykker af guld, sølv og bly i vikingeudgravningen mellem Fæsted og Harreby øst for Ribe.

Det var i tirsdags, at arkæologer begyndte at udgrave den mark ved Ribe, hvor tre amatørarkæologer i sommer fandt danmarkshistoriens største vikingeguldskat.

I jorden omkring fundet var der altså meget mere at komme efter. Omfanget af fundene fra marken gør udgravningen til en af de mest betydningsfulde nogensinde.

Det fortæller arkæolog og museumleder af Museet på Sønderskov Bo Ejstrud.

- Det er en enestående guldskat fra vikingetiden. Det er slet ikke til at beskrive. Det har overgået enhver forventning om, hvad vi troede, vi kunne finde derude, siger han.

Fundene er en sammensætning af flere smykkesæt. Der er blandt andet blevet fundet guldarmbånd og et kuppelformet smykke af guld, der hænger guldkæder ud fra.

Derudover har man blandt andet fundet et halssmykke med en sten i. Det er nyt for arkæologerne, at man lavede den form for smykker i vikingetiden.

Fundet, der satte gang i den aktuelle udgravning, var de her syv armringe.

Bo Ejstrud fortæller, at fundet er så omfattende, at de slet ikke har nået at veje og tælle dem alle endnu. Men han oplyser, at de fleste af smykkerne faktisk er af guld.

- Vi er slået helt bagover. Det er bare enestående, og der er ingen tvivl om, at det har været et meget rigt sted, siger han.

Ifølge Bo Ejstrud har man nu fundet alt guld på stedet. Nu vil man planlægge, hvordan arkæologerne kan fortsætte undersøgelserne, så de bliver klogere på baggrunden for fundene på stedet.

Den oprindelige vikingeskat bestod af seks armringe i guld og en i sølv. Fundet vejede næsten et kilo.

Det var de tre amatørarkæologer Marie Aagaard Larsen, Poul Nørgaard Pedersen og Kristen Nedergaard Dreiøe, der gjorde fundet. De har også været involveret i de sidste dages udgravninger.