Markant færre småbørn får antibiotika - men vi er ikke i mål

Fra 2007 til 2016 er forbruget af antibiotika til børn under fem år faldet med 33 procent.

I løbet af de seneste ti år er der sket et stort fald i udleveringen af antibiotika hos de praktiserende læger. Arkivfoto (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Mange forældre kender det måske.

Den fire-årige begynder at klage over ondt i ørene, og mor og far ved, at der er udsigt til sygedage fra børnehave - men også fra arbejde.

Og så kan det virke tillokkende at få lægen til at udskrive antibiotika. Men den løsning tyr færre til. I perioden 2007 til 2016 er der sket et fald på 33 procent i udleveringen af antibiotika til børn under fem år.

Men selv om faldet er stort, er det ikke nok, mener læge i Sundhedsstyrelsen Gideon Ertner.

Han peger på, at det især er i forbindelse med mellemørebetændelse, at mange læger udskriver antibiotika. Men det er ikke den rigtige løsning, siger han.

- Der er mange - især mindre børn - der får udskrevet antibiotika, hvor det formentlig ikke er nødvendigt. Typisk i forhold til mellemørebetændelse, hvor det viser sig, at behandlingen ikke nødvendigvis nedsætter sygdomsvarigheden, fordi der er tale om en virusinfektion, forklarer han.

Pres fra forældrene

Mellemørebetændelsen kan i de fleste tilfælde ikke behandles med antibiotika, men når man står med et sygt barn, vil man gerne "gøre noget", og så falder man ofte tilbage på antibiotika, siger formand for de praktiserende læger i Region Syddanmark, Jørgen Skadborg.

- "At gøre noget” vil ofte føre til antibiotika, hvis ikke man (den praktiserende læge red.) bruger tiden på at forklare, at det ikke kan betale sig, fortæller han.

Lægerne har ifølge Jørgen Skadborg fokus på at bruge mindre antibiotika, men presset fra forældre er til at mærke.

- Vi har altid et stort forventningspres fra forældre til småbørn om, at vi skal gøre noget for, at barnet hurtigst muligt bliver rask igen, så forældrene kan komme tilbage på arbejde, siger han.

Sundhedsstyrelsens Gideon Ertner påpeger, at nogle børn kan opleve bivirkninger ved behandling med antibiotika.

Ifølge Sundhedsministeriets handlingsplan for antibiotika vil 1 ud af 14 børn, som får antibiotika mod mellemørebetændelse, opleve bivirkninger, mens det kun er 1 ud af 20 børn, der har en gavnlig effekt af behandlingen.

Sundhedsstyrelsen har et mål om at nedbringe antallet af indløste recepter på antibiotika. I dag bliver der købt antibiotika 420 gange per 1.000 inbygger. Men i år 2020 skal det tal helst lande på maksimalt 350 indløste recepter.