Martin-sagen: Dansk kriger får sit pas tilbage

Martin får nu sit pas tilbage. Det var inddraget, efter han var i Irak og kæmpe mod IS.

Martin fra Esbjerg fik sit pas inddraget, efter at han sidste år rejste til Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat. (Foto: claus fisker © Scanpix)

En 32-årig mand fra Esbjerg får sit pas tilbage og kan igen rejse ud af landet. Det har Retten i Esbjerg afgjort i dag.

Martin, som manden omtales, fik sit pas inddraget, efter at han sidste år rejste til Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat. Ifølge ham selv kæmpede han med styrker, som er allierede med Danmark i krigen mod terrororganisationen.

Syd- og Sønderjyllands Politi valgte på den baggrund at inddrage den 32-årige danskers pas. Ifølge pasloven kan politiet tage passet fra danskere, som er mistænkt for at ville rejse ud og deltage i væbnede konflikter i udlandet.

Politiet mente, at Martin med en vis sandsynlighed ville rejse i krig igen, men Martin selv har flere gange bedyret i offentligheden, at han ikke havde til hensigt at rejse ud igen.

- Det er lang tid siden, jeg gjorde det. Jeg har et arbejde og en kæreste i Danmark og er ikke på vej ud af døren, har Martin tidligere sagt til DR.

Martins advokat har hele tiden lagt vægt på, at Martin kæmpede sammen med den kurdiske Pershmerga-hær, som - ligesom Danmark - kæmper mod IS.