Masseslagsmål og skud på åben gade: Nu er Esbjerg på listen over bandekrige

Esbjerg danner lige nu den kedelige ramme om en lokal bandekonflikt.

Hjørnet mellem Kronprinsensgade og Strandby Kirkevej, hvor en mand blev skudt d. 5. november 2017. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Fem skudepisoder, otte varetægtsfængslinger og to efterlyste personer.

Det er status på en konflikt i Esbjerg mellem den såkaldte Kvaglundgruppe og Stengårdsvejgruppen.

Det er en konflikt, der startede ud som en personkonflikt og en kamp om Esbjergs kriminelle markeder.

Siden september 2017 er konflikten imidlertid eskaleret i en sådan grad, at den nu bliver kaldt en decideret lokal bandekrig.

Den voldsomme udvikling af konflikten har fået Rigspolitiet til at sætte den lokale bandekonflikt i Esbjerg på deres "konflikt-vurderingsliste," hvor ellers kun bandekonflikterne i København og Aarhus har været på.

Det skyldes ifølge Rigspolitiet et forhøjet trusselsbillede i byen. Det betyder blandt andet, at politiet nu kan indføre visitationszoner i Esbjerg for at få stoppet konflikten.

Situationen har fået Syd- og Sønderjyllands Politi til at intensivere efterforskningen af banderne og patruljeringen i Esbjergs gader.

Det fortæller linjechef for efterforskningen, Claus Nørgaard:

- Vi ser selvfølgelig på den her situation med stor alvor. Det er ikke hver dag, der bliver skudt på den her måde, så vi gør selvfølgelig meget for at komme den her situation til livs, siger han.

Han forstår godt, hvis esbjergenserne er bekymrede:

- Det er altid bekymrende, at sådan noget sker i en by. Men de går meget målrettet efter hinanden, så derfor skal man ikke være så bekymret for at blive ramt af det her. Men det er vigtigt, at man kontakter politiet, hvis man er vidne til noget, så har vi bedre muligheder for at stoppe det, siger han.

Frisørsalonen, hvor der blev skudt efter en person den 5. januar. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Esbjergs nye borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser på situationen med stor alvor.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at det foregår. Det er selvfølgelig en opgave for politiet at få sat ind hurtigst muligt, siger han.

Jesper Frost Rasmussen er ikke umiddelbart begejstret for tanken om visitationszoner. Men han erkender, at det kan blive et nødvendigt onde, hvis skyderierne i det offentlige rum fortsætter.

- Hvis politiet vurderer, at det er et nødvendigt skridt, for at få bragt de her mennesker bag lås og slå og få stoppet konflikten, så må det værktøj jo tages i brug, siger han.

Politiet understreger, at det er en lokal konflikt, der intet har med den verserende bandekrig i København at gøre.

Sagen kort

  • 10. september 2017 er der et masseslagsmål i Esbjerg midtby.

  • 14. september 2017 er der igen et masseslagsmål, og der sker en personpåkørsel.

  • 30. september 2017 bliver en mand såret ved et skyderi omkring Spangsbjerg Kirkevej 50.

  • 18. oktober 2017 bliver en 42-årig mand ramt af et skud fra et ukendt våben med mindre skade til følge. Hændelsen fandt sted på en parkeringsplads ud for Egelunden 17, hvor to maskerede personer kom kørende på en knallert.

  • 18. oktober 2017 bliver en bil bevidst påkørt i Jernbanegade af en sort Audi A6, hvorefter der opstår tumult mellem personerne i de to køretøjer.

  • Senere samme dag foretager politiet en ransagning af en adresse på Stengårdsvej, hvor der bliver fundet forskellige former for slag-, skyde- og stikvåben.

  • 5. november 2017 bliver en person beskudt på Strandby Kirkevej. Han behandles for skudsåret på sygehuset, men der er kun overfladiske skrammer.

  • 26. november 2017 bliver en ung mand ramt af skud. I den forbindelse kalder politiet nu ikke længere situationen for en konflikt mellem enkeltpersoner, men en konflikt mellem to kriminelle grupper.

  • 21. december 2017 opgraderer Rigspolitiet deres konfliktvurdering, og Esbjergs bandekonflikt kommer på Rigspolitiets konflikt-vurderingsliste.

  • 5. januar 2018 bliver der affyret skud mod en person i en frisørsalon i Storegade i Esbjerg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter