Massestrøm af turister presser restauranter: ’Vi afviser folk i døren hver dag’

Mange turister, coronapas og personalemangel gør det svært at få bord på restauranter i sommerhusområder.

Det kan være svært at finde et sted at spise, hvis ikke du har bestilt bord - det er i hvert fald det restauranter og caféer i flere sommerhusområder oplever. (ARKIV) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Book bord, før du tager på restaurant. Sådan lyder opfordringen fra flere restauranter i de syd- og sønderjyske sommerhusområder, der lige nu er godt besøgt af både danske og tyske turister.

For du risikerer at blive afvist på grund af travlhed eller fyldte restauranter, hvis du dumper ind fra gaden.

- Vi afviser folk i døren hver dag, fortæller Paul Loichtl, der ejer Torve-Hallen i Sønderborg.

- Der er fuldt hus lige for tiden. Især om aftenen, så man skal helst have reserveret bord, siger han.

I det syd- og sønderjyske er det især restauranter i Blåvand, Sønderborg og på Fanø og Rømø, der melder om alt optaget lige nu. Men restauranter i både Nordjylland, Vestjylland og på Samsø, kan også genkende tendensen.

Flere bookinger end normalt

Den ekstra sommertravlhed skyldes både et stort indryk af danske turister, mangel på personale, og at man i år skal fremvise coronapas, hvis man vil sidde indenfor, ifølge de restauranter DR Nyheder har talt med. Og dét gør, at flere booker et bord på forhånd.

Det er også det Peer Kristensen, der er direktør i Destination Vesterhavet, hører fra restauranter og turister på den jyske sydvestkyst.

- Det kan betale sig at bestille bord. Sådan har det ikke altid været om sommeren – normalt kan man godt bare droppe ind. Restauranterne har aldrig haft så mange bookinger som i år, siger han.

Der er i år også særligt mange danskere, der tilbringer ferien i Blåvand, og det har stor betydning for restauranterne i området, siger Peer Kristensen.

- Halvdelen af vores gæster er danske. Og når vi har mange danskere, har vi også mange restaurantbesøg. Det betyder rigtig meget, efter vi har været lukket ned. Det er nødvendigt, for at vores virksomheder kan overleve.

Restauratør: ’Vi har lært af sidste år’

På Fanø vrimler det også med turister. Det mærker de på Fanø Krogaard, hvor der næsten hver dag er fuldt booket både til frokost og aftenservering. Derfor må de også hver dag afvise sultne gæster.

Ligesom mange andre i branchen har de haft svært ved at finde ekstra tjenere til det store rykind om sommeren. Og det giver begrænsninger.

- Det er selvfølgelig ærgerligt. Men vi har lært af sidste år, hvor vi også havde travlt. Så i år tager vi ikke flere gæster ind, end vi kan servicere, fortæller Mette Hyttel, der er værtinde og direktør på Fanø Krogaard.

I august er det især tyskerne, der rykker ind i sommerhusområderne, og dermed forventes der at blive lidt mere plads på restauranterne igen.

Facebook
Twitter