Medarbejdere fra lukningstruet afdeling står frem: Frygter, vi taber psykisk syge børn og unge

En lang række medarbejdere står nu frem. De advarer mod planerne om at lukke både akutmodtagelse og sengeafsnittet på Børne- og Ungdomspyskiatrisk afdeling i Esbjerg.

Medarbejdere på børne- og ungdomspyskiatrisk afdeling i Esbjerg er stærkt kritiske overfor planerne om at lukke afdelingen. De frygter, det vil betyde at børn og unge ikke vil få den rette hjælp. (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))

- Det bliver langt at køre for de pårørende.

Sådan indleder Yasin Akdeniz mødet. Han er social- og sundhedsassistent i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg.

- Vi kan jo se, hvor meget det betyder for de unge at få besøg, siger en kollega.

Yasin Akdeniz arbejder på afdelingen i Esbjerg. Han er særligt bekymret for om patienter vil få besøg af pårørende, hvis både akutmodtagelse og sengeafsnit flyttes til Aabenraa. (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))

- Det der med at have medinddragelse med familien er sindssygt vigtigt, siger en tredje kollega, Mai Ølholm Nørsten, der er sygeplejerske på afdelingen.

Medarbejdere på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Esbjerg er utilfredse.

De holder et internt møde, hvor de snakker om Region Syddanmarks planer om at lukke afdelingen i Esbjerg. I stedet bliver det rykket over en times kørsel væk til Aabenraa.

- Det har afgørende betydning, når man har ondt i sjælen, at der kommer nogen, som man kender. At få besøg af forældre eller søskende når man er indlagt, har en kæmpe betydning, siger Mark Arge Egebjerg. Han er sygeplejerske og musikterapeut på afdelingen.

- Jeg er meget bekymret for de konsekvenser, det kan give, siger han.

Kollegaerne på afdelingen er i gang med at skrive et høringssvar til forslaget, som de vil sende til politikerne i Region Syddanmark.

'Det er tåbeligt'

Politikerne i Region Syddanmark har nemlig lagt op til store ændringer på det børne- og ungdomspsykiatriske område i Syddanmark.

En af planerne er at lukke akutmodtagelse og sengeafsnit i Esbjerg. Det gør de blandt andet fordi, der er mangel på speciallæger, og fordi ventetiden i akutmodtagelsen er blevet for lang.

- Der er en lægeproblematik, som der skal gøres noget ved. Men så vælger man at lukke afsnittet, og det er fuldstændig tåbeligt, siger sygeplejersken Mark Arge Egebjerg.

Kollegaen Tasja Birkekjær Korfitz, der er specialsygeplejerske på døgnafsnittet i Børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg er nervøs for, hvordan det vil gå for de unge, der skal køre længere for at få hjælp.

- Jeg frygter, at nogen fravælger at komme ind i akutmodtagelsen, fordi der er for langt, siger hun.

Det er ikke frygten for at miste sit job, at Tasja Birkekjær Korfitz er kritisk overfor lukningen. Hun frygter derimod det vil være dårligere for de børn og unge, der har brug for hjælp, hvis afsnittet flyttes til Aabenraa. (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))

Er det ikke bare fordi du er bange for at miste dit arbejde?

- Selvfølgelig vil jeg gerne beholde mit arbejde. Men jeg er nu ikke så bekymret for at kunne få et andet arbejde. Der er mangel på os sygeplejersker, så det er jeg ikke bekymret for. For mig handler det om de unge, siger hun.

- Jeg frygter, vi taber en del unge på det her, siger Tasja Birkekjær Korfitz.

  • På afdelingen i Esbjerg er der et træ, hvor patienter skriver sedler, som både personalet og patienter kan kigge på. (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))
  • Sedlerne er små opmuntrende tekster til de andre patienter og personalet. (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))
  • Sedlerne er små opmuntrende tekster til de andre patienter og personalet.
  • (Foto: © Laura Bruun Hansen (DR))
1 / 4