Medarbejdere skal arbejde hjemme – også efter corona: ’Folk er mere produktive derhjemme’

Erfaringerne med hjemmearbejde under corona er så gode, at flere skal arbejde fast hjemmefra.

Hjemmekontorer og møder via zoom bliver en større del af danskerne hverdag – også på den anden side af coronasituationen.

Flere kommuner og virksomheder vil nemlig gøre hjemmearbejde til en fast del af hverdagen, fordi erfaringerne viser, at det har fungeret godt for mange medarbejdere under corona.

I Esbjerg Kommune er hjemmearbejdet også kommet for at blive, og det glæder biolog Thomas Løkkebø, der de seneste 10 måneder har arbejdet fra sin kælder i hjemmet:

- Jeg glæder mig til at få muligheden for en eller to hjemmearbejdsdage om ugen. Det vil være rigtig godt, siger han.

Han har siddet mere eller mindre hjemme i efterhånden 10 måneder, og det har fungeret rigtig fint. En stor del af arbejdstiden går med sagsbehandling på computeren.

- Det kan jeg lige så godt gøre her som på kommunen. Der er ingen forstyrrelser her, og jeg kan arbejde intenst, siger han.

Kan spare penge

I Esbjerg forventer man, at mere hjemmearbejde både kan gøre kommunen mere attraktiv som arbejdsplads for pendlere, der ikke behøver tage turen mod vest fem dage om ugen.

Samtidig forventer man at kunne spare tre millioner kroner på grund af hjemmearbejde. Kommunen overvejer nemlig at opsige flere lejemål og i stedet have flere siddende på selve rådhuset.

- Vi har nogle dyre lejemål, hvor man med fordel godt kunne samle nogle medarbejdere på vores egne lokationer og så spare pengene og bruge dem på velfærd, fortæller kommunaldirektør Rikke Vestergaard.

Esbjerg Kommune er langt fra den eneste kommune i landet, der nu kigger den vej.

Eksempelvis kigger otte ud af 10 kommuner i Midt- og Vestjylland, som DR har været i kontakt med, lige nu på, hvordan man kan gøre hjemmearbejde til en fast del af hverdagen fremover.

Kommunaldirektør i Esbjerg Rikke Vestergaard siger, at kommunen både kan spare penge ved mere hjemmearbejde, og kommunen kan blive en mere attraktiv arbejdsplads for pendlere. (Foto: © Peter Halkjær)

Og i Mariagerfjord Kommune har man fundet ud af, at kommunen kan skrotte op mod en tredjedel af kontorpladserne i kommunens kommende råd- og kulturhus, fordi flere medarbejdere i fremtiden skal helt eller delvist arbejde hjemmefra.

Også i det private erhvervsliv arbejdes der i retning mod faste hjemmearbejdspladser.

- Jeg er helt overbevist om, at vi både kommer til at se flere arbejde hjemmefra, og flere kommer til at arbejde mere hjemmefra, end de gjorde i forvejen, siger underdirektøren i DI - Dansk Industri, Anders Just Pedersen.

- Det handler også om den fleksibilitet, at man for eksempel ikke nødvendigvis skal sidde på storrumskontorer, hvis man skal arbejde med noget, der er videnstungt. Hvor man kan få mere fred og ro derhjemme, fortæller han videre.

Retænke arbejdspladser

Hos vindmøllevirksomheden Siemens Gamesa i Brande har omkring 3.000 medarbejdere arbejdet hjemme siden marts – og det har fungeret overraskende godt.

- Rigtig mange af vores medarbejdere er meget glade for hjemmearbejde. 70 procent af dem ønsker at få mere hjemmearbejde fremover, fortæller ejendomschef hos Siemens Gamesa Søren Samuel Prahl.

Ikke nok med at det har fungeret godt for vindmøllevirksomheden, så har det også givet en særlig mulighed, som Siemens Gamesa har ventet længe på.

- Nedlukningen har været en appelsin i vores turban, for vi har længe i vores branche talt om, hvordan vi kan retænke de funktionelle kontorer. Nu har vi endelig muligheden for at vaske tavlen ren og designe vores kvadratmeter ud fra det behov, vi faktisk har, forklarer Søren Samuel Prahl, mens han står i et af de tomme lokaler.

Når han forestiller sig lokalerne på længere sigt, ser han langt flere runde borde, bløde zoner og færre almindelige skriveborde.

Ejendomschef hos Siemens Gamesa Søren Samuel Prahl siger, at man kommer til at ændre den fysiske indretning af virksomheden, fordi flere kommer til at arbejde hjemme fremover. Ledelsen vurderer, at omkring halvdelen af medarbejderne vil komme til at arbejde hjemmefra i større eller mindre grad. (Foto: © Peter Halkjær)

Vi er mere produktive hjemme

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl er tendensen, vi ser nu, kun begyndelsen på et fremtidigt arbejdsmarked, hvor langt flere sidder hjemme og arbejder.

- Vi har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt. Det gør det, fordi vi har teknologien til det. Vi har forskning, der viser, at mange er mere produktive, når de sidder derhjemme og arbejder, siger Laust Høgedahl.

Selvom rigtig meget fungerer godt for Thomas Løkkebø, når han arbejder hjemme, mener han dog ikke, at hjemmearbejde kan erstatte fuldstændig det at møde fysisk op på arbejde.

- Vi er seks medarbejdere i teamet. Og jeg skal have mulighed for at kunne sparre med mine kolleger for at løse en opgave godt. Det kan vi også godt over skype og zoom. Men det er altså rart at kunne komme tilbage til kommunen og mødes fysisk, hvor vi er i samme lokale og kan tale om opgaverne, siger han.