Medicinstuderende i praktik i Sønderjylland: Jeg kommer tilbage igen

Sygehus Sønderjylland lokker unge lægestuderende til med "bland-selv-klinik"-ophold.

Vibe Mikkelsen læser medicin på 3. semester. Hun har været i praktik på Sygehus Sønderjylland over sommeren, og hun kan sagtens forestille sig at komme tilbage, siger hun. (Privatfoto).

Medicinstuderende læser i storbyerne, og for dem er Syd- og Sønderjylland virkelig langt væk. Derfor er det heller ikke helt nemt at rekruttere yngre læger til landsdelen.

Den virkelighed oplever Sygehus Sønderjylland. Derfor inviterede sygehuset ni medicinstuderende til Aabenraa i sommerferien.

En af dem blev Vibe Mikkelsen, som læser medicin på Syddansk Universitet i Odense. Da underviserne først foreslog, at de kunne tage i praktik i Sønderjylland, blev hun lidt skræmt, siger hun:

- Vi blev truet med, at vi kunne komme i klinik i Sønderborg og Aabenraa. Og så tænkte vi alle sammen: ”Åh nej, det er i Sønderjylland. Det er langt væk.”

På trods af geografien har forløbet været en så stor succes for de ni studerende, at sygehuset vil gentage konceptet for flere studerende til næste sommer. Der er allerede tikket tilmeldinger ind.

Det, der lokkede Vibe til det sønderjyske, var en boliggaranti og en mulighed for at "shoppe" rundt i de klinikker, hun har interesse for.

Det blev til fire ugers frivillig praktik på hospitalet, hvor hun fik lov til at prøve kræfter med det virkelige lægeliv med alt fra røngtenbilleder til bedøvelse ved operationer.

Rekrutteringsproblemer

Det var overlæge hos Sygehus Sønderjylland, Kamilla Gerhard-Nielsen, der fik ideen til konceptet "bland-selv-klinik."

Før jobbet i Aabenraa på Sygehus Sønderjylland, arbejdede hun i København og oplevede her en stor konkurrence om de lægejobs, der var.

Derfor undrede det hende, at der ikke er flere, der søger til Sønderjylland. Det er man nødt til at gøre noget ved, siger Kamilla Gerhard-Nielsen:

- Vi er nødt til at synliggøre området for de unge. De skal vide, at der ligger så godt et sygehus med nogle gode afdelinger. Så tænker jeg, at det gode rygte vil sprede sig, og så vil de studerende måske ikke være så bange for at vælge et sted, der ligger langt væk for nogle.

Rødderne er i storbyerne

Når medicinstuderende skal have deres første lægejob og den kliniske basisuddannelse, så er det ikke altid Sønderjylland, der bliver kæmpet om.

Det er der sådan set en naturlig årsag til, lyder det fra Mads Marstrand Helsted, formand for Foreningen af Danske Lægestuderende:

- Den primære årsag er, at uddannelserne ligger i de store byer. Det er en lang uddannelse, og derfor når man at slå rødder i storbyerne. Så er det ikke helt så nemt at rykke ud fra byen.

Hos Foreningen af Danske Lægestuderende synes man, det er en rigtig god ide, at sygehusene i yderområderne prøver at lokke de unge studerende til, siger Mads Marstrand Helstred:

- Jeg tror helt bestemt, at det er nemmere at tage beslutningen om at flytte til Sønderjylland, hvis man kender til et sygehus og har haft en rigtig god oplevelse der.

Sy i rigtig hud

Sygehus Sønderjylland har allerede haft gang i lokkemaden for at få lægerne til Sønderjylland. Blandt andet ved at tilbyde døgninstitution til lægernes børn.

Et engagement, som har gjort indtryk hos Vibe Mikkelsen. De fire uger i Aabenraa har været så god en oplevelse, at Vibe Mikkelsen sagtens kan forestille sig at komme tilbage igen senere på uddannelsen, siger hun:

- Jeg har sagt til afdelingen, at de godt kan forvente at se mig igen, for jeg synes, det var en fantastisk oplevelse. Jeg fik bare lov til det hele, og jeg blev undervist, selvom jeg kun har læst et år. De fortalte mig ting på mit niveau, så jeg følte, jeg reelt blev undervist.

Vibe Mikkelsens ophold har i den grad været genstand til megen snak til forelæsningerne på Syddansk Universitet.

- Mine medstuderende har virkelig været misundelige. Når vi tager kursus i at sy, så syer vi i gummimåtter. Men jeg kunne komme tilbage og fortælle, at jeg - alene - havde syet i rigtig hud. Så blev de rigtig misundelige, siger Vibe Mikkelsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.