Esbjerg Havn tager i dag imod det største skib, der nogensinde er lagt til i den sydvestjyske havneby. Og lasten er mindst lige så spektakulær, som størrelsen på skibet.
Det er nemlig fyldt med langt mere end 300 pansrede militærkøretøjer og andet materiel, der tilhører den amerikanske hær.
Det militære materiel skal læsses af på havnen i Esbjerg, hvorfra det sendes videre med lastbiler til Polen, hvor amerikanske soldater skal bruge det i en militærøvelse.
Og det er ikke tilfældigt, at det lige er Esbjerg Havn, der lægger kaj til den opgave. Havnen har siden Natos etablering i 1949 været udpeget som en Nato-havn. Og det er på grund af den strategiske beliggenhed, fortæller Morten Hahn-Pedersen, der er maritim historiker og forsker.
- Nato-landene stod jo overfor Sovjet. Så hvis der skulle opstå krig, skulle man hurtigt kunne landsætte tropper, der kunne komme til Tyskland.
Det militære formål er uændret
Esbjerg Havns rolle som Nato-havn har ikke ændret sig siden dengang, siger Morten Hahn-Pedersen.
- Man skal stadig kunne landsætte tropper og udstyr her i tilfælde af, at der kommer en stor konfrontation med Rusland.
Aktiviteten på Esbjerg Havn i dag er en del af de opgaver, som Nato-lande skal kunne håndtere, og kaldes Host Nation Support – altså værtsnationsstøtte.
Det vil sige, at Forsvaret i tæt samarbejde med for eksempel Hjemmeværnet, politiet og andre relevante myndigheder hjælper allierede nationer med logistiske opgaver, som for eksempel her, hvor materiel skal fragtes via Danmark til Polen.
Esbjerg Havn er udstyret med faciliteter, der gør det effektivt at tømme store skibe for køretøjer hurtigt. Og også mange skibe ad gangen. Derfor er opgaver som den i Esbjerg i dag slet ikke ny for den danske Nato-havn.
Og med den nuværende trussel fra Rusland bliver lignende opgaver uden tvivl både hyppigere og større i Danmark, lyder det fra Forsvarskommandoen.