Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er det blevet diskuteret som lidt af en gåde.
Altså den formodede skypumpe, der fredag for en uge siden kastede rundt med flere biler ved sygehuset i Aabenraa, som var de dominobrikker.
For hvordan kunne skypumpen løfte en tonstung, sølvgrå Ford Mondeo op i luften og smide den ned på taget, uden at efterlade skypumpens sædvanlige slæbespor af knækkede grene, buske og andet nedfald?
- Det er meget plausibelt, at det var et kraftigt ‘microburst’, der smed rundt med de biler. Det er ikke noget, der sker ofte, men det finder sted i ny og næ. Det er en kraftig vind, der slår ned højt oppefra, og som er kraftig nok til at tvinge fly til jorden, siger John Cappelen, seniorklimatolog hos DMI.
Bil blev totalskadet
Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste fredag i sidste uge, at der var blevet observeret to skypumper ved Aabenraa.
En vejrfront med kraftig regn og vindstød ramte byen, hvor det tilsyneladende gik værst ud over to biler på parkeringspladsen ved sygehuset.
- Den har flyttet sig fire parkeringspladser henad. Den er ikke blevet skubbet langs jorden, men løftet op i vejret fri af jorden og vendt helt rundt på taget, sagde Christian von Rønne, hvis sølvgrå Ford blev totalskadet.
Siden da har meteorologerne undret sig over fraværet af følgeskader, og at ingen vidner fysisk så skypumpens karakteristiske roterende snabel rasere parkeringspladsen eller tog billeder.
Det peger på microburst-fænomenet som den skyldige.
- Et microburst er i teorien lidt det samme som det kolde pust man mærker, kort før en regnbyge kommer. Blot meget kraftigere. Nedvindsområdet kan blive meget kraftigt, siger John Cappelen.
Netop den dag registrerede DMI’s radarer adskillige kraftige bygeskyer over Jylland, hvilket underbygger teorien om et ‘microburst’.
DMI har også registreret en kraftig stigning i både vind og nedbør i det tidsrum, hvor vejret spillede bowling med bilerne i Aabenraa.