Mikkel og Emma må sælge drømmehuset: Bor 78 meter fra kommende elledninger

Parret bor ligesom cirka 380 andre boligejere så tæt på det 170 kilometer lange højspændingsnet, at de skal have erstatning.

Mikkel og Emma Hermansen må vinke farvel til deres drømmehus.

Det er virkeligheden for parret fra Endrup ved Esbjerg, efter planen for den kommende 400 kilovolt-højspændingsforbindelse fra Holstebro til grænsen i dag blev offentliggjort af Energinet.

Sammen med godt 380 andre vestjyder er Mikkel og Emma Hermansen berettigede til erstatning, fordi deres nedlagte landbrug ligger inden for 280 meter af det elnet, som skal opføres.

- Jeg er utrolig bitter. Jeg har det ikke særlig godt med det. Det var her, jeg gerne ville blive gammel og have mine børn til at vokse op. Så det er ikke fedt, siger en tydeligt berørt Emma Hermansen.

- Det er så unikt, det sted vi har fundet. Jeg tænker bare, at vi ikke får det samme igen. Det er det, som gør ondt på mig.

Ret til at få købstilbud

Alle borgere, hvis bolig ligger nærmere end 80 meter fra de kommende elnet i luften, vil få et købstilbud i stedet for erstatning af det statslige selskab Energinet, som står bag opførelsen.

Det gælder også parret fra Endrup, da deres hus ligger mellem 77 og 78 meter fra en af de kommende højspændingsledninger.

Det er et tilbud, som ægteparret kommer til at takke ja til, selvom det kun er halvandet år siden, de flyttede ind på det nedlagte landbrug ved Endrup.

- Jeg er træt af, at vi har fundet drømmestedet, som bliver taget fra os, uden vi har haft en indflydelse. Hvis nu man var gået konkurs eller andre ting, hvor man selv havde været årsagen, så havde jeg bedre kunnet acceptere det, siger Mikkel Hermansen.

Da han sammen med sin hustru for knap to år siden skrev under på købsaftalen til huset, gjorde de det i lykkelig uvidenhed om, at der blot få måneder efter ville blive fremlagt planer om at bygge et elnet i nærheden af deres grund.

Billede af Mikkel og Emma Hermansens grund med en illustration af, hvor højspændingsledningerne kommer til at være i forhold til deres hus. Den tætteste ledning er cirka 78 meter væk. (© Energinet.dk)

Dagens nyhed ændrer nu på deres drøm, men den lille familie glæder sig alligevel over, at strømledningerne bliver opført så tæt på deres hus, at de har krav på at få et købstilbud, fortæller Mikkel Hermansen.

- Jeg er helt vildt lettet over, at det er inden for 80 meter. Havde de været 110 meter fra huset, havde vi bare været stavnsbundet resten af vores dage. Nu kan vi komme videre og starte på en frisk – måske bygge et nyt hus og få nogle andre drømme. Vi må jo rejse os og komme videre.

Mikkel og Emma Hermansen er ligesom de andre berørte borgere blevet inviteret til dialogmøder af Energinet, som afholdes fra 18. september til og med den 24. september.

- Jeg tænker, vi tager med og hører, hvad der bliver sagt, men vores udgangspunkt er noget andet end de fleste andres, som kommer for at få en erstatning, siger Emma Hermansen.

Parret har ligesom alle andre, der får et købstilbud fra Energinet, et år fra luftledningen er sat i drift til at takke ja til tilbuddet.

Se Mikkel Hermansen vise, hvor tæt højspændingsledningerne kommer på deres hus:

Længe ventet oversigt

Klokken ni i dag offentliggjorde Energinet et kort over sit forslag til, hvor den kommende 400 kilovolt-højspændingsforbindelse skal gå.

Her kan du se et kort over, hvor 400-kV-nettet skal være på master over jorden, og hvor det skal graves ned i jorden.
Her kan du se et kort over, hvor 400-kV-nettet skal være på master over jorden, og hvor det skal graves ned i jorden.

Den 170 kilometer lange forbindelse fra Idomlund ved Holstebro over Endrup nær Esbjerg til den dansk-tyske grænse har været grund til stor diskussion i Vestjylland - ikke mindst hvorfor hele nettet ikke bare kan graves ned i jorden.

Det er kun 15 procent af ruten - 26 kilometer - som efter planen graves ned i jorden, mens resten af ledningerne skal placeres på 35 meter høje master.

Uforsvarligt med kabler i jorden, lyder forklaringen

Ifølge Energinet vil det blive både meget dyrt og meget usikkert at grave store dele af luftledningerne ned i jorden. Op mod 4,8 milliarder kroner dyrere vil det blive sammenlignet med at føre elkablerne i luften, lyder vurderingen.

Derudover mener Energinet også, at det hverken er teknisk eller forsyningsmæssigt forsvarligt at grave mere end 25 kilometer af ruten ned i jorden. Derfor skal de resterende 145 kilometer være luftledninger på 500 master.

I alt har 1.900 borgerne på forhånd fået brev fra Energinet. Der er tre kategorier af breve - ét omhandler information til de nærmest berørte, et andet er til de borgere, der bor i det oprindelige projektområde, men som ikke får forbindelsen så tæt på, at de kan få en erstatning. Det tredje er til de sønderjyske lodsejere tæt ved grænsen.

Sidstnævnte må vente på at få svar på, hvordan de bliver berørt, da Energinet fortsat er i dialog med tyske TenneT om, hvor ledningen skal krydse grænsen.

Facebook
Twitter