Miljøaktivister lænker sig til Enstedværket

En gruppe miljøaktivister er brudt ind på det lukkede Enstedværket syd for Aabenraa.

Ti aktivister er trængt ind på det lukkede Enstedværket og har hængt bannere op og lænket sig til et tranportbånd. (Foto: © Klimakollektivet, Klimakollektivet)

En gruppe miljøaktivister er tidligt tirsdag morgen brudt ind på det lukkede Enstedværket syd for Aabenraa.

Aktivisterne fra Klimakollektivet mener ikke, at det svenske energiselskab Vattenfall, som har købt det lukkede kulkraftværk, gør nok for at omlægge til grøn energi.

Derfor har omkring ti af aktivisterne her til morgen valgt at trænge ind på det lukkede område, hvor de har lænket sig fast til et transportbånd. Desuden har de hængt to store, orange bannere op med ordene ’system change’ og ’nul kul’.

Gennem snevejret ses de orange bannere, som klimaaktivister har hængt op på Enstedværket syd for Aabenraa. (Foto: © Anne Phillipsen, DR Syd)

- Vi vil gøre opmærksom på, at man skal stoppe med at bruge kul i energiproduktionen. Der er mange gode intentioner, men meget lidt handling. Så nu handler vi, siger medlem af klimakollektivet Sigurd Jakobsen.

Vattenfalls formelle strategi er at afhænde investeringer i fossil energi til fordel for bæredygtig energiproduktion. Men samtidig med den grønne omstilling, så peger NGO’erne på, at det store svenske selskab fortsætter aktiviteter, der understøtter og fremtidssikrer brugen af kul.

(Foto: © Klimakollektivet, Klimakollektivet)

Klimakollektivet ønsker med aktionen at stoppe alt arbejde på værket i dag. Og ved at trænge ind på området over et hegn og lænke sig fast, er der ingen tvivl om, at aktionen er ulovlig.

- Men der har været alt for meget snak. Vattenfall taler om at ville lukke deres kulkraftværker, men i Danmark sælger de kul til mange andre kulkraftværker. Så selv om de er ved at lave en grønvaskning af deres image, så er det stadig sort, mener Sigurd Jakobsen.

- Vi håber, at vi på den her måde får stoppet videresalget af kul. Og ellers håber vi at få skabt opmærksomhed omkring emnet, siger aktivisten.

Ole Bigum Nielsen, der er ansvarlig for Vattenfall i Danmark tager situationen med ro.

- Når jeg hører deres kommentarer, kan jeg på den ene side godt forstå dem. Men Vattenfall har lagt sig ind på en ny overordnet strategi, der i høj grad handler om vindenergi og alternativ energi. Sådan en transformation kan man bare ikke lave over en nat, det tager tid, men vi er i gang, siger Ole Bigum Nielsen.

Han er indstillet på at nå frem til en fredelig løsning med demonstranterne.

- Jeg håber på, at vi finder en god afslutning på demonstrationen. Jeg har sørget for, at der bliver bragt varm kaffe og brød ud til aktivisterne, og så håber jeg på en god dialog, siger Ole Bigum Nielsen.

Tal fra Energistyrelsen på elproduktion i Danmark viser, at kul-produktionen er faldet med 66 procent 1994 til 2014. I samme periode er vindproduktion i Danmark steget med 1050 procent. Det oplyser Dansk Energi.

Datoen for aktionen er valgt, fordi Vattenfall har årsmøde onsdag den 27. april.