Miljøminister mødt med traktorprotest: 'Nok er nok'

Op mod 300 landmænd demonstrerede i dag mod ny miljøpolitik.

Der var en noget anderledes modtagelse, miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet i dag fik, da hun ankom til Gråsten Landbrugsskole til et debatmøde.

Op mod 300 utilfredse landmænd fra Syd- og Sønderjylland havde nemlig kørt deres traktorer til skolen for et demonstrere mod regeringens miljøpolitik.

Bag protesten står Agerskovgruppen, som arbejder for at forbedre landbrugets vilkår i Syd- og Sønderjylland. Formand for gruppen Jens Peter Aggesen mener, at den socialdemokratiske regering har strammet reglerne for landbruget så meget, at det er nødvendigt at sige fra.

- Det er for at understrege, hvor alvorlig landbrugets situation er. Derfor demonstrerer vi og har nogle pæne skilte på vores traktorer. Så kan hun se, at nok er nok, siger Jens Peter Aggesen.

  • Op mod 300 landmænd fra Syd- og Sønderjylland havde kørt deres traktorer til Gråsten.
  • Flere af traktorerne var blevet beklædt med skilte med budskaber til miljøministeren.
  • Landmændene demonstrerede over, at de nu skal så efterafgrøder, når de har høstet.
  • Fra næste år skal der plantes efterafgrøder på 50 procent af markerne, når høsten er overstået.
  • Landmændene stod klar fra klokken 10.30 uden for landbrugsskolen.
1 / 5

Efterafgrøder får landbruget til at se rødt

Dråben, der har fået bægeret til at flyde over for landmændene, er nye regler for efterafgrøder. Det er de afgrøder, som sås, når høsten er overstået, for at binde kvælstoffet i jorden, i stedet for at det bliver skyllet ud i åer og fjorde, hvor det kan skabe iltsvind.

Regeringen vedtog i november, at der i år skal sås efterafgrøder på 50 procent af markerne, når høsten er overstået. Ifølge Jens Peter Aggesen betyder det, at der ikke plads til at så den hvede, som skal til for at lave foder nok til dyrene.

- Når vi skal så så mange efterafgrøder efter høsten i år, kan vi ikke komme til at etablere vintersæd, som er en af de største afgrøder i dansk landbrug. Dermed kan vi heller ikke høste foder nok til griseproduktionen, siger han.

Regeringen vil mindske kvælstofudledningen

Kvælstofudledningen er noget, der er blevet diskuteret meget de seneste år.

I forbindelse med den landbrugspakke, som Venstre-regeringen vedtog i 2015, forudså man, at kvælstofudledningen ville falde, og at der derfor var plads til, at landmændene kunne få lov at gøde noget mere.

Men den daværende regeringens beregninger viste sig ikke at holde. Kvælstofudledningen steg faktisk og ligger i dag på omkring 60.000 ton om året.

Det skal ned på 44.700 ton i 2027, og det første skridt skal tages allerede i år med en reduktion på 3.500 tons.

Det er en fremrykning af en indsats, som ellers først skulle have været gennemført fra 2021.

- Vi har besluttet at fremrykke indsatsen, fordi vores vandmiljø har det for dårligt. Vi har set iltsvind, som ikke har været værre i mange år. Derfor er der behov for, at vi politisk gør noget mere for at passe godt på vores vandmiljø, siger miljøminister Lea Wermelin, der ikke er enig i landbrugets kritik.

- Det er et meget rimeligt krav, at vi sikrer, at vores landbrug også bliver grønnere i fremtiden. Det er en fælles forpligtigelse, at vi passer godt på Danmarks vandmiljø. Det er landbruget en helt afgørende del af, når så meget af vores jord er under plov, siger hun.

Miljøminister Lea Wermelin (s) blev mødt af op mod 300 traktorer, da hun ankom til debatmøde på Gråsten Landbrugsskole. (© DR Syd)

Selvom uenigheden er stor mellem ministeren og landmændene, så gjorde dagens demonstrationen indtryk på Lea Wermelin.

- Det er godt, at vi kan få en ærlig og ligefrem debat. Sådan skal det være, når vi politikere er med til at bestemme nogle krav - så skal man kunne tage en debat om det direkte med sin minister, siger hun og tilføjer:

- Det ændrer bare ikke på, at vi skal sikre, at vi passer godt nok på vores miljø i Danmark, og der har vi en regning fra landbrugspakken, som er blevet skubbet foran os, og som regeringen nu tager ansvaret for ved at sige, at vi vil have et grønnere landbrug. Det er faktisk også det, jeg generelt hører fra landbruget selv, at de gerne vil have.

Debatmødet på Gråsten Landbrugsskole begyndte klokken 13.00 i dag, men allerede fra klokken 10.30 havde landmændene tage opstilling med deres traktorer.