Millionunderskud rammer kriseramt skole: Risikerer at må sælge spritnye bygninger trods kæmpe tab

VUC Syd går ud af 2018 med 41,2 millioner kroner i underskud, vurderer VUC Syds midlertidige styre.

I 2013 stod det nye VUC Syd færdig - et byggeri til 160 millioner kroner. På kort tid er antallet af eleverne halveret og bygningerne står nu delvist tomme. (Foto: Ulrik Stadler Bang © (c) DR)

Fremtidsudsigterne for uddannelsesinstitutionen VUC Syd ser særdeles dystre ud.

Det viser en midtvejsstatus, som VUC Syds midlertidige styre har afleveret til STUK -Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Antallet af elever er faldet drastisk, efter skandalerne på skolen begyndte at rulle, og en stor del af driften er derfor forsvundet. Det midlertidige styre har derfor vurderet, at VUC Syd har for mange bygninger i forhold til antallet af elever. Derfor undersøger man nu, om hele eller dele af bygningerne kan sælges.

Men de næsten helt nye arkitekttegnede bygninger kommer til at lide et stort værditab, vurderer professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

- Når bygninger ikke kan anvendes til undervisning, er de meget mindre værd, og der vil være nogle meget store tab. Nu er det en klods om benet finansieringsmæssigt.

I sin redegørelse skriver styret, at bygningernes markedsværdi kun svarer til 40 procent af den bogførte værdi.

Forventer millionunderskud

Styret har også vurderet, at VUC Syd vil komme ud af 2018 med et underskud på 41,2 millioner kroner. Og næste år med et underskud på 15 millioner kroner.

Laust Joen Jacobsen, der er formand for det midlertidige styre på VUC Syd er ikke overrasket over, at der kommer et underskud. Men han kalder situationen svær.

- Det er mere størrelsen og omfanget af det. Pengene i kassen skal jo bruges til at betale lønninger. Det bliver en kæmpe udfordring.

Ifølge professor Per Nikolaj Bukh bliver skandalen dyr, og det er skatteborgerne, der kommer til at betale.

- Hvis vi lægger regningen sammen. Altså driftsunderskuddet og de værdiløse bygninger, står vi med et samfundsmæssigt tab på 350-400 millioner kroner. Det er det, miseren har kostet skatteborgerne.

Statstilskud kan være eneste løsning

Laust Joen Jakobsen tør endnu ikke sige, hvor realistisk det er, at VUC Syd kommer på ret køl igen.

- Det er vanskeligt at sige, fordi der er flere ting, der skal lykkes.

Per Nikolaj Bukh tror ikke, at VUC Syd kan klare opgaven på egen hånd.

- Det er formodentlig nærmest umuligt. Underskud skal som minimum gå i nul, men det er bare ikke nok. På grund af den kraftige nedskrivning af bygningerne, har man mistet den opsparing og formue, man har haft.

Han mener, at en løsning kunne være, hvis staten skød et ekstraordinært tilskud ind for at udligne underskuddet.

Det midlertidige styre har frem til den 15. januar at komme med en endelig vurdering af fremtiden for VUC Syd.