Minister om VUC Syd-sagen: Der er klart noget, der ser helt forkert ud

Undervisningsministeren var klar i mælet, da hun i går svarede på spørgsmål om VUC Syd i folketingssalen.

VUC Syd har været i mediernes søgelys på grund af en række sager om uddannelsesinstitutionens brug af offentlige midler.

De mange sager om VUC Syd vidner om, at der ikke har været godt nok styr på situationen.

Så klart svarede undervisningsminister Merethe Riisager (LA) i går, da der var spørgetime i Folketinget.

I løbet af efteråret har der været flere historier fremme i medierne om VUC Syds forbrug af skattekroner.

En af de sager, der er kommet frem, handler om de biler, de ansatte kører rundt i.

VUC Syd leasede seks nye BMW'er sidste sommer. BMW'erne koster VUC Syd 5500 kroner om måneden stykket. Det er dobbelt så dyrt som de Opel Corsaer, uddannelsesinstitutionen også har leaset.

Det var folketingsmedlem Peter Kofod Poulsen (DF), der på baggrund af sagerne spurgte ministeren, om hun mener, at man på VUC Syd har behandlet skatteborgernes penge fornuftigt.

Til det spørgsmål svarede undervisningsministeren:

- Jeg synes ikke, de mange sager vidner om, at der har været styr på situationen på VUC Syd. Tværtimod har sagerne rejst tvivl om, hvorvidt der har været tilstrækkeligt styr på situationen. Det er ved at blive afdækket.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er lige nu i gang med en stor undersøgelse af VUC Syds forbrug af skattekroner.

Ifølge Merethe Riisager er styrelsen færdig med at undersøge sagen inden årets udgang.

- Der er helt klart noget, der ser helt forkert ud. Men det er styrelsen, der skal gå ind og vurdere sagen, og jeg har fuld tillid til, at det vil blive gjort meget grundigt, siger hun.

En tidligere tillidsrepræsentant har desuden politianmeldt flere af de involverede i sagerne om VUC Syd.

Sagerne om VUC Syd

Der har været en lang række af sager fremme i medierne, der blandt andet kredser om uddannelsesinstitutionens brug af offentlige midler. Her er en oversigt over nogle af sagerne.

  • En tidligere ansat på uddannelsesinstitutionen VUC SYD stod frem og fortalte til DR Syd, at han blev bedt om at pynte på resultater af undersøgelser af medarbejdernes tilfredshed.

  • En aktindsigt viser, at VUC Syds ledelse tidligere har haft Apple Watches for i alt 40.000 kroner, indtil skolen droppede denne praksis med begrundelsen "fejlvurdering".

  • 380.000 kroner blev brugt på en studietur for 15 mand i bestyrelse og ledelse. Radio24syv kunne afsløre, at turen blev brugt på få dages fagligt indhold.

  • 3,8 mio. kroner blev brugt på at sende næsten 200 medarbejdere til udlandet på ture, kaldet ”Pædagogiske Dage”. Turene bød på 4-5 stjernes hoteller, festmiddage med fri bar og underholdning transporteret til udlandet.

  • På de seneste tre år er der blevet brugt 1,6 mio. offentlige kroner på at sponsorere det lokale foreningsliv. Flere af kontrakterne indeholder modydelser som VIP-billetter, adgangskort og fribilletter.

  • Mere end 225.000 kroner blev brugt på at indrette den afgåede direktør Hans Jørgen Hansens kontor med både designermøbler og et Bang & Olufsen TV. Derudover hang der kunst for over 200.000 kroner på kontorets vægge.

  • I efteråret 2015 fik forhenværende direktør Hans Jørgen Hansen opbakning af bestyrelsen til en bygge-ordre på knap 45 millioner kroner til en lokal entreprenør, som direktøren selv har samarbejdet med om et privat ejendomsprojekt.