Minister til kommuner: I skal tilkende førtidspension

Socialministeren slår nu fast, at kommunerne skal tilkende førtidspension til de borgere, der åbenlyst ikke kan arbejde.

Socialminister Manu Sareen skriver nu i et brev til landets 98 kommuner, at hvis det er så åbenlyst, at en borger ikke kan arbejde, at så skal der tilkendes en førtidspension. (Foto: Casper Mortensen © DR Nyheder)

En del handicappede, udviklingshæmmede og autister har siden 2013 flere steder i landet fået afslag på førtidspension, selv om de åbenlyst har svært ved at begå sig, og mentalt fungerer som børn.

Men stramningen bør ikke ramme unge, som åbenlyst ikke har andre muligheder end førtidspension. Det slår socialminister Manu Sareen nu fast i et brev, som han har sendt til samtlige af landets kommuner.

- Mit buskab til kommunerne er faktisk meget enkelt. Der skal tilkendes førtidspension til de borgere, hvor det er formålsløst at udvikle arbejdsevnen, uanset om de er over eller under 40 år, siger han.

Ministeren er bekymret over udviklingen

Et eksempel er Martin Kristensen fra Esbjerg, som er udviklingshæmmet. Da han fyldte 18 år, kunne han ikke få førtidspension, men blev sat på kontanthjælp og sendt ud i arbejdsprøvning. Selv om han mentalt er som en 10-årig.

Den slags sager har Landsforeningen for Udviklingshæmmede oplevet mange af, siden en reform i 2013 strammede reglerne for, hvornår man kan få førtidspension.

Nu slår socialministeren altså i bordet og gør det soleklart for alle kommunerne, at i de tilfælde, hvor det er så tydeligt, at en borger ikke kan komme i arbejde, skal der tilkendes en førtidspension.

- Der er her helt klart tale om en udvikling, som jeg er bekymret over. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt at gøre opmærksom på det, forklarer Manu Sareen.

Må ikke afskæres fra pension, selvom man er under 40 år

Han mener, at budskabet i brevet er ret enkelt.

- Formålet med brevet er jo bare at fortælle, at det ikke er hensigten med reformen at afskære hverken unge eller ældre borgere fra førtidspension alene af hensyn til deres alder, siger socialministeren.

Sagerne kan være svære

Socialministeren anerkender, at sagerne er komplekse og kan være svære at have med at gøre.

- Jeg er helt med på, at der er tale om en kompleks vurdering for de menensker, der er så syge eller har så betydelig funktionsnedsættelse, at det er helt formålsløst at udvikle arbejdsevnen, fortæller ministeren.

For at gøre arbejdet endnu mere let for kommunerne, så har ministeren vedlagt en vejledning til selve brevet.

- På den måde er man helt sikker på, hvordan man kan orientere sig i de her komplekse sager, siger Manu Sareen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk