Misbrugssag fra Vejen: Forældre idømmes fire og fem års fængsel for overgreb mod deres børn

I byretten blev moderen frifundet for overgreb mod børnene, men landsretten vurderer, at den 60-årige kvinde er skyldig.

Faren har fået fem års fængsel, mens moren idømmes fire år ved Vestre Landsret i Esbjerg. (Foto: Bo Bechsgaard DR Syd)

Et forældrepar i den såkaldte Vejen-sag er i dag blevet kendt skyldig i mishandling og seksuelt misbrug mod deres fire børn fra 1987 til 1994.

Det har Vestre Landsret afgjort, efter anklageren havde anket byrettens afgørelse.

Manden er blevet idømt fem års fængsel, efter han blev kendt skyldig i otte af de 17 forhold, han var tiltalt for.

- Jeg er nogenlunde tilfreds med resultatet. Jeg gættede selv på fem år i forhold til det, min klient blev kendt skyldig i, og det ender dommen også med. Det er inde for skiven, siger hans forsvarer, Allan Sørensen.

Manden, der i dag er 64 år, er stedfar til de to ældste af børnene, mens de to yngste børn i familien var hans egne. Han har siddet varetægtsfængslet siden november 2017.

Moderen til de fire børn blev kendt skyldig eller delvis skyldig i syv af de 13 forhold, hun var tiltalt for.

Hun fik fire års fængsel.

- Det er ikke noget, vi er glade for, men på den anden side blev hun også frikendt i en lang række forhold. Så det er ikke helt skidt, lyder konlusionen fra hendes forsvarer, Jørgen Iversen.

Parret fra Vejen er fundet skyldige i en række seksuelle overgreb mod alle fire børn.

Blandt andet i at have tvunget børnene til oralsex, ligesom manden har voldtaget sin ene steddatter, da hun var seks år.

Moderen blev fundet skyldig i medvirken, da hun havde været klar over, hvad der skete, uden at gribe ind.

Parret er også fundet skyldige i at have presset deres børn til andet seksuelt forhold end samleje med familiens hund.

'Sender vigtigt signal'

Dommen betyder, at landsretten har vurderet beviserne anderledes, end Retten i Esbjerg gjorde tilbage i april.

Anklager Emil Stenbygård gik i landsretten efter den højeste straf til begge forældre - ti års fængsel.

Men selvom det i stedet blev til fem år til manden og fire år til kvinden, var han efterfølgende tilfreds.

- Helt generelt synes jeg, at afgørelsen sender et meget vigtigt signal om, at selvom en sag er gammel, kan folk regne med, at det er noget, vi retsforfølger.

Anklager Emil Stenbygård glæder sig over Landsrettens dom i misbrugssagen. (Foto: Bo Bechsgaard DR Syd)

- Jeg er meget tilfreds med, at begge de tiltalte bliver fundet skyldige, og at de bliver fundet skyldige i overgreb mod alle børnene, siger han med henvisning til, at den 60-årige kvinde i byretten blev frifundet for alle anklager, mens manden kun blev dømt for overgreb på ét af børnene.

Anklager ankede byrettens dom

Byretten idømte den 64-årige mand fire års fængsel, hvilket efterfølgende fik anklagemyndigheden til at anke dommen, da man var gået efter en fængselsstraf på mindst seks år.

- Jeg er da skuffet. Det er klart, at den (strafudmålingen, red.) ikke ligger dér, hvor jeg havde lagt op til, at den skulle ligge, sagde senioranklager Rikke Brændgaard-Nielsen efter domsafsigelsen i byretten.

Ligesom i byretten er parret igen blevet frifundet for vold og trusler, da landsretten vurderer, at de forhold er straffelovsmæssigt forældede.

De fire nu voksne børn blev fjernet fra hjemmet i Vejen i 1992.

De groveste sager om overgreb på børn

  • Skagen: Da en otteårig pige i 2014 sammen med sin mor flytter ind hos moderens nye kæreste i Skagen, bliver hverdagen et mareridt for pigen. I juni 2015 afgør Retten i Hjørring, at pigens 53-årige mor og den jævnaldrende stedfar har begået en række seksuelle overgreb mod hende, ligesom de har ladet flere mænd tvinge hende til samleje og oralsex. Moderen får otte års fængsel, mens manden får syv års fængsel.

  • Bornholm: En adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm bliver i april 2013 idømt henholdsvis ti og otte års fængsel af landsretten for at have begået grove sexovergreb mod kvindens to døtre. Børnene fungerede gennem mange år som de dømtes sexslaver.

  • Rebild: En 56-årig nordjysk mand bliver i 2012 af Vestre Landsret idømt 12 års fængsel for groft misbrug af otte børn - heriblandt seks af sine egne. Værst gik det ud over mandens ene datter, som blev misbrugt, fra hun var fem år. Landsretten ændrer dommen fra byretten, som lød på forvaring.

  • Brønderslev: Et forældrepar fra Serritslev uden for Brønderslev bliver i 2011 i Vestre Landsret dømt for systematisk vold, vanrøgt og misrøgt mod ni sammenbragte børn. Den 42-årige far bliver idømt 11 års fængsel, mens moderen på 38 år får fire år bag tremmer.

  • Esbjerg: En 41-årig familiefar fra Esbjerg bliver i 2011 idømt syv års fængsel for at have begået sexovergreb mod otte børn gennem mere end 20 år. Manden nægter under sagen alt, men han anker ikke dommen.

  • Nakskov: En 42-årig mand fra Nakskov bliver i 2010 idømt ti års fængsel for at have misbrugt sin datter, siden hun var 15 måneder gammel. Overgrebene fandt sted gennem seks år. Manden bliver også dømt for at have distribueret børneporno. Blandt andet billeder af datteren.

  • Sønderborg: Vestre Landsret idømmer i 2010 en 60-årig mand fra Egypten ni års fængsel for at tvinge tre af sine døtre til forskellige former for sex og samleje. Misbruget foregik over en periode på syv år i familiens hjem i Sønderborg.

  • Tønder: En 47-årig mand idømmes i 2007 ti års fængsel for at have misbrugt sine to døtre og for at have stillet pigerne til rådighed for andre mænd. Børnenes mor får en tidsubestemt behandlingsdom for medvirken til incest. 15 mænd er tilsammen idømt 45 års fængsel for at misbruge den ældste af pigerne. Pigen var da 10-11 år.

Kilder: Ritzau og Anklagemyndigheden

Artiklen er opdateret med citater fra anklager og forsvarer.