Mobilen koster 3.728 bilister et klip i kortet

Skærpet straf for at tale i mobil under kørslen har indtil videre ikke haft den store effekt.

3700 bilister har i løbet af de første to måneder, efter loven blev strammet, fået et klip i kørekortet, fordi de brugte mobilen under kørslen (arkivfoto). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den hårdere straf for at sende sms'er og snakke i mobil, mens man kører bil, ser foreløbig ikke ud til at have haft den helt store virkning.

Den 10. september i år blev straffen for at tale i mobil under kørslen ellers skærpet, så det udover en bøde nu også koster et klip i kortet.

Siden har 3.728 bilister fået et klip i kørekortet, fordi de brugte mobilen, mens de kørte.

Det tal er stort set identisk med samme periode sidste år. Her blev der sigtet 3.884 bilister for at bruge mobilen under kørslen.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

- Jeg havde håbet på, når straffen blev skærpet, at der kom et fald i antallet af sigtelser, siger politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen.

- Det ærgrer mig, at vi stadig sigter så mange, som vi gør.

Vi kan ikke lade være

Chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik Pernille Ehlers mener, at en årsag til, at antallet af sigtelser ikke er faldet, er, at det er så indgroet en vane hos mange bilister at bruge mobilen under kørslen.

- Rigtig mange mennesker har meget svært ved at lade mobilen ligge, når den ringer eller der kommer en besked, mens de er ude at køre bil, siger hun.

Rigspolitiet har på landsplan ikke indført ekstra kontroller eller kampagner, efter loven blev strammet i september. Men uopmærksomhed blandt bilisterne er et generelt fokusområde hos politiet, siger Christian Berthelsen.

Håber, bilister kommer til fornuft

Han håber og tror også på længere sigt, at den strengere straf for at tale i mobil under kørslen kommer til at virke.

- Da vi for år tilbage indførte klip på store hastighedsoverskridelser, kunne vi se, at antallet af sigtelser faldt.

- Jeg håber, at vi kommer til at se det samme billede her, efterhånden som vi har kørt den nye lovgivning ind, forklarer Christian Berthelsen.

Pernille Ehlers er enig i den betragtning.

- Efterhånden som det begynder at slå igennem, og flere bilister hører om nogle, som har fået et klip på grund af brug af mobilen under kørslen, så tror jeg også, at antallet af klip falder hen ad vejen, siger hun.

Dårligere bilist ved brug af mobil

Pernille Ehlers understreger, hvor vigtigt det er at undlade brugen af mobiltelefonen under kørslen.

- Hvis man sidder og fumler med sin mobil, mens man kører, så har man øjnene rettet væk fra vejen. Når du så samtidig har tankerne rettet mod et andet sted end trafikken, så bliver din reaktionsevne dårligere.

- Man bliver simpelthen en dårligere bilist af at bruge mobilen, mens man kører bil. Derfor skal man lade være med det, siger Pernille Ehlers.

Det er i øvrigt ikke kun mobiltelefonen, der ikke må bruges håndholdt under kørslen.

Forbuddet omfatter også håndholdt brug af tablets, gps'er, computere og smartwatches.

For at bruge håndholdt udstyr lovligt kræves det, at man bruger det uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display.