Mojn og kritbar: Dialektordbog skal bevare jyske ord

I fremtiden vil vi slet ikke kunne høre nordjysk eller sønderjysk. Dialekterne er nemlig på vej ud af det danske sprog, mener sprogforsker.

En jysk ordbog skal være med til at bevare de uddøende jyske dialekter i fremtiden. (© Colourbox)

"Høk da", "i daw" og "sinne mæ æ vinne".

Det kan blive langt sjældnere at høre de danske dialekter i fremtiden. Dialektforskere fra hele landet er nemlig overbevist om, at dialekterne er ved at forsvinde ud af vores talte sprog.

Heriblandt Viggo Sørensen, der er centerleder ved Peter Skautrup Centeret for Jysk Dialektforskning.

- På et eller andet tidspunkt vil dialekterne være væk, siger han og fortsætter:

- Allerede i dag siger dialektforskere, at når folk snakker det, vi kalder dialekt, så er det i virkeligheden regionalsprog. Det vil sige dansk rigssprog med de samme ord, vi kender fra rigsdansk, men bare udtalt på en speciel måde, der er præget af den tidligere dialekt.

Derfor har Peter Skautrup Centeret for Jysk Dialektforskning indsamlet materiale til en jysk ordbog, der samler ord fra alle jyske dialekter i hele landet.

Og det er et vigtigt arbejde, mener centerleder Viggo Sørensen.

- Dialekterne har en umådeligt stor placering i den danske kulturhistorie. For 150 år siden talte 90 procent af danskerne ikke andet end dialekt. Med ordbogen kan man så slå op, når man støder på dialekt-ord i fremtiden og ikke ved, hvad de betyder, siger han.

Der er dog et lille håb forude, hvis man elsker lyden af klingende sønderjysk. For lige præcis den dialekt vil sandsynligvis holde ved lidt længere end de fleste andre, fortæller Viggo Sørensen.

- Sønderjyderne er specielle historisk set. De kom først til Danmark i 1920, og i en lang periode inden har de haft tysk skolesystem. Så der er meget, der taler for, at det danske rigssprog ikke har gjort sig helt så kraftigt gældende i Sønderjylland som andre steder.

Også i Vendsyssel og enkelte steder ved vestkysten og Nordvestjylland holder de jyske dialekter endnu stand.

Facebook
Twitter