En pille eller to pift, der indeholder ét milligram af det søvnfremmende hormon melatonin.
Det får Bonnie Dau Pedersens sønner på 10 og 12 år hver aften, inden de skal sove.
- Jeg kan bare konstatere, at det virker. Og det fungerer i hvert fald i vores familie til, at vi hurtigere, nemmere og bedre kan få ro på og få sovet.
I flere år kæmpede hun med at få børnene til at sove og sikre en nat med ro. Hun forsøgte alt fra tyngdedyner og meditation til urtete og massage med æteriske olier. Intet hjalp.
- Den store lå og roterede rundt som en grillkylling i halvanden til to timer hver eneste aften, mens han var lille. Han sprællede, slog og sparkede. Også med lyd på, fordi han ikke kunne give slip og falde til ro, fortæller hun.
Sønnen på 12 år har autisme, og ifølge Bonnie Dau Pedersen er den yngste psykisk sårbar, men ikke udredt. Derfor har det også været meget indgribende i børnenes liv, at de havde problemer med at sove, fortæller hun.
- Så er der ikke overskud til at lege og for begge børns vedkommende at gå i skole.
Efter mange overvejelser besluttede hun sig for halvandet år siden at køre ned over grænsen til Tyskland for at købe melatonin til sin ældste søn - og siden til den yngste og sig selv.
- Det har gjort en kolossal forskel. Den stress, der har været forbundet med at skulle sove og give slip på dagen, er forsvundet. Vi har stadig aftenritualer, fordi det er genkendeligt og giver ro i kroppen og tankerne. Og så giver melatoninen lige det sidste til, at de kan give slip og falde i søvn, fortæller drengenes mor.
Kan fås i håndkøb i Tyskland
Herhjemme har myndighederne vurderet, at melatonin er sovemedicin. For at købe det, skal din læge derfor først ordinere det. Men i Tyskland og flere andre lande i EU ses nogle melatoninprodukter som et kosttilskud og kan dér fås i håndkøb.
Det er noget flere danskere udnytter. DR har talt med fem tyske apoteker lige syd for grænsen, der fortæller, at de hver eneste dag sælger melatonin til danske kunder.
Hos Lægemiddelstyrelsen er man også godt klar over, at danskere køber melatonin uden for Danmark. De kender dog ikke omfanget. Lægemiddelstyrelsen fraråder selvmedicinering og anbefaler, at man opsøger sin læge, hvis man selv eller ens børn har problemer med at sove, skriver de til DR.
Langtidseffekterne er ukendte
Poul Jørgen Jennum, der er professor og søvnforsker, samt leder af Dansk Center for Søvnsygdomme på Rigshospitalet, advarer mod selvmedicinering og køb af lægemidler uden for Danmark.
Ifølge professoren lever udenlandsk medicin ikke nødvendigvis op til de kvalitetskrav, vi har herhjemme. Og man ved heller ikke til fulde, hvordan sovemedicin med melatonin påvirker kroppen – særligt ikke, hvis man tager det over længere tid.
- Melatonin er formentlig relativ bivirkningsfrit, men man ved det faktisk ikke med sikkerhed. Derfor anbefaler vi, at man tager det i en kort periode, hvis man har en søvnsygdom. Ved almindelige søvnforstyrrelser, anbefaler vi det ikke, siger han.
Bonnie Dau Pedersen autistiske søn har i dag fået recept på melatonin. Hun søgte kun læge, for at det fremgår af hans journal, at han får det, siger hun. Men den yngste søn får det stadig dagligt uden en læges samtykke. Hun tager også selv melatonin efter behov, fortæller hun.
Men det gør ingen forskel for hende, at Lægemiddelstyrelsen og søvnforskeren fraråder selvmedicinering og køb af melatonin i udlandet.
- Når man i Tyskland, som ellers er et land, hvor ’ordnung muss sein’, kan have det stående ved siden af vitaminpillerne, ser jeg ikke nogen grund til, at vi skal have det lægeordineret.
Derudover er melatonin væsentlig billigere i Tyskland end i Danmark, fortæller hun.
Har du ikke et ansvar som mor, når du giver dine børn medicin, hvor langtidseffekten ikke er undersøgt?
- Den risiko tager jeg, for jeg kender bivirkningerne og langtidseffekterne af ingen søvn. Jeg er mere bange for, at mine børn ikke får den søvn, de har brug for til at udvikle sig, at gå i skole og få et godt børneliv, siger Bonnie Dau Pedersen.
Hun afviser ikke, at hun på sigt vil forsøge at få en recept til den yngste søn, men lige nu vurderer hun ikke, at det er nødvendigt.
I et skriftligt svar fra Lægemiddelsstyrelsen oplyser de, at der ikke er udsigt til at melotonin bliver håndkøbsmedicin i Danmark. Først og fremmest fordi søvnbesvær typisk er forårsaget af en anden underliggende sygdomstilstand, skriver styrelsen.