Mor til handicappet dreng knækker systemet: Nu får hun råd til at passe ham derhjemme

Efter flere måneders kamp får Helle Emgren nu udbetalt tabt arbejdsfortjeneste.

Hjemme hos familien Emgren i Dybbøl er der endelig faldet ro. I gennem tre måneder har de ventet på en afklaring om, hvorvidt Helle Emgren kan gå derhjemme og passe sin multihandicappede søn, 7-årige Valdemar.

Valdemar Emgren har en svær hjernemisdannelse, og derfor har han brug for pleje døgnet rundt. Siden fødslen har hans mor passet ham derhjemme i samarbejde med plejepersonale fra et vikarbureau.

Det har kunne lade sig gøre, fordi hun har fået økonomisk støtte fra Sønderborg Kommune, såkaldt tabt arbejdsfortjeneste. Men den 1. januar 2018 besluttede kommunen at stoppe udbetalingen.

Det klagede familien Emgren over til Ankestyrelsen, som fandt fejl i sagsbehandlingen og bad Sønderborg Kommune om at behandle sagen igen. Den gennemgang har fået kommune til at ændre mening, så nu starter udbetalingen af den tabte arbejdsfortjeneste til Helle Emgren op igen.

- Nu er der ro på, og nu kan vi bare nyde hinanden, vores børn og foråret uden at skulle spekulere på, om der er råd til at købe tre liter mælk i morgen, fortæller Helle Emgren.

Tre måneder med fortvivlelse

Fra familien mistede den tabte arbejdsfortjeneste, til klagesagen var færdigbehandlet i Sønderborg Kommune, er der gået tre måneder med fortvivlelse over fremtiden og frustrationer over en presset økonomi.

- Det har været hårdt og uvist, hvordan vi skulle få det til at hænge sammen. Det har været stressende at tænke tanken, vi måske skulle forlade hus og hjem, siger Helle Emgren.

Sønderborg kommune vil ikke udtale sig om den konkrete sag, Men Carsten Lund, der er direktør for børn, uddannelse og sundhed i Sønderborg Kommune, understreger, at kommunen har et stort fokus på at forbedre sagsbehandlingen.

- Jeg så hellere, at vi ingen fejl havde. Men jeg tror også, vi er på et område, hvor der desværre vil opstå fejl. Men vi skal hele tiden forbedre os, og det vil vi også arbejde på, siger han.

Carsten Lund efterlyser samtidig en mere klar lovgivning på området.

- Når jeg kan se på landsplan, at vi ikke er den eneste kommune, der begår fejl i den type sager, er der måske også noget i forhold til, om regelgrundlaget er helt tydeligt. Vi har ikke nogen intention om bevidst at begå fejl, siger han.

Masser af fejl i klagesager

Tal fra Børne- og Socialministeriet viser, at landets kommuner begår fejl i mere end halvdelen af de klagesager, som Ankestyrelsen behandler.

Det er også tilfældet for Sønderborg kommune, der i 2017 begik fejl i 54 procent af alle klagesager på børnehandicapområdet.

Men det er ikke loven, den er gal med, mener Karina Adsbøl, der er handicapordfører for Dansk Folkeparti. Hun mener til gengæld, at kommunerne ikke har søgt hjælp i tide.

- Fordi mange kommuner laver fejl i sociale sager, er det ikke en god undskyldning for, at man også selv begår fejl. Derfor er det vigtigt, at hvis man er i tvivl om, hvordan man håndterer det, at man også søger bistand. Det er der mulighed for inden for social lovgivning, siger hun.

Helle Emgren har passet 7-årige Valdemar fra fødslen. (Foto: Michael Hassinggaad Pedersen © DR Syd)

Sønderborg kommune har nu søgt om hjælp til at forbedre sagsbehandlingen ved Børne- og Socialministeriet. Imens forsøger familien Emgren at genopbygge tilliden til kommunen.

- Jeg er ærgerlig over, at vi skulle igennem så mange måneder, hvor vi har været pressede og kede af det. Og jeg er ærgerlig over, at jeg ikke synes, de har varetaget Valdemars tarv, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter