Murere klar til strejke: Tænk på børnefamilierne. Det hænger slet ikke sammen

Overenskomsten deler vandene og sætter sindene i kog på byggepladser. I dag lander afstemningsresultatet.

Murerne Flemming Poulsen og Henning Møllegård siger klart nej til at kunne blive tvunget til at arbejde 42 timer om ugen. (Foto: Bo Bechsgaard)

Skal mere i lønningsposen, fuld løn under barsel og selvbetalte seniorfridage betales med risikoen for fem tvungne overarbejdstimer om ugen?

Spørgsmålet deler vandene på tværs af fagbevægelse og arbejdspladser – og også på byggepladserne i Esbjerg.

Her stemmer murersvendene Flemming Poulsen og Henning Møllegård klart nej til overenskomsten.

- Det er slet ikke i orden, at man kan pålægges at skulle arbejde 42 timer om ugen. Før i tiden var det en forhandling med mester, hvor man kunne sige nej. Tænk på børnefamilierne. Det hænger slet ikke sammen, siger Flemming Poulsen.

Hans kollega Henning Møllegård siger også nej til overenskomsten. Det er ligeledes udsigten til en længere arbejdsuge, der er afgørende.

- Man hæver pensionsalderen og vil samtidig have os til at arbejde mere. Det går den helt forkerte vej, siger Henning Møllegård.

I dag lander resultatet af 500.000 lønmodtageres afstemning om OK17. Over alt i landet har især den del af overenskomstaftalen, der handler om, at arbejdsgiveren kan kræve overarbejde på op til fem timer om ugen, bragt sindene i kog.

- Så kan vi gå hele sommeren og arbejde 42 timer om ugen, og derefter kan vi afspadsere hele vinteren. Det er ikke i orden, siger Flemming Poulsen på byggepladsen i Esbjerg.

Tømrerne Søren og Michael Rahr siger ja til OK17. Først og fremmest på grund af udsigten til højere løn. (Foto: Bo Bechsgaard)

Til gengæld beskrives OK17 af arbejdsmarkedsforskere som en historisk god aftale, når man ser på løndelen. Og det er da også først og fremmest udsigten til mere i lønningsposen, der får tømrerne Michael og Søren Rahr på en anden byggeplads i Esbjerg til at sige ja til overenskomsten.

- Barberet helt ned kan man sige, at vi får flere penge ud af det, siger Michael Rahr, der bakkes op af sin bror og makker i faget Søren Rahr:

- Jeg synes, at det er et skridt i den rigtige retning. Ud over bedre løn får vi også nogle forbedringer for de unge som betalt barsel og højere løn til lærlinge, siger han.

De to tømrere hæfter sig også ved muligheden for, at ældre medarbejdere får mulighed for at holde seniorfridage.

- Jeg ved godt, at man selv betaler for de dage, men man har alligevel muligheden for at holde fri, hvis man har brug for det, siger Michael Rahr.

Bliver det et nej til overenskomsten, vil det være første gang i 19 år, og en storkonflikt vil kunne ramme store dele af det private arbejdsmarked. Og den er murerne Flemming Poulsen og Henning Møllegård klar til at tage.

- Den overenskomst er en ommer, så vi må ud med fanerne. Nu har vi ikke strejket siden 98, så vi har råd til at strejke igen. Sådan er det, siger Flemming Poulsen.

Den nye overenskomst dækker blandt andet industrien, byggeriet, handel og transport.

Resultatet af afstemningen offentliggøres i dag klokken 12.

  • Hovedpunkter fra overenskomstforslaget:

  • En tre-årig overenskomst frem til 1. marts 2020

  • Lønstigning på syv procent over de næste tre år

  • Fuld løn i 13 uger under forældreorlov

  • 2 børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom

  • Fire procent af lønnen kan byttes til fridage eller pension

  • Seniorere kan købe sig til 32 seniordage

  • Arbejdsgiveren kan kræve, at lønmodtagerne arbejder 1 time ekstra om dagen ved travlhed og overarbejdet skal afspadseres inden for et år

Facebook
Twitter