Når nudging nytter ændrer vi adfærd

Begrebet nudging er ved at finde fodfæste i det danske sprog. Nudging betyder at påvirke noget bevidst i en retning, hvor det fungerer effektivt.Det kan både være tydelige symboler og bevidst psykologisk påvirkede spørgsmål.

Nudging er en bevidst psykologisk påvirkning, der på en effektiv måde får os til at gøre noget rigtigt. Eksempelvis fodspor mod en udgang, skilte med børn ved vejen, eller bare et smil, der sikrer en bedre stemning. (© Colourbox)

Vi ved alle, at skraldet skal i skraldespanden. Men det er bare ikke altid, det ender der alligevel.

Men det kan vi ændre på ved at anvende nudging.

Nudging kan beskrives som at give et kærligt skub i den rigtige retning. Begrebet nudging handler om adfærdsregulering og er et voksende redskab.

Flere kommuner benytter i højere grad nudging. Både når det handler om bosætningskampagner, sundhedspolitik og mere sikker trafik.

Både synlige symboler og vejledning

Nudging har mange forskellige anvendelsesmuligheder, fortæller Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på RUC og nudging-ekspert:

- Vi har for eksempel lavet et projekt i Københavns Lufthavn, hvor man allerede fra gaten bliver guidet ud, hvis man ønsker at ryge. Det har reduceret antallet af folk, der ryger de forkerte steder med mere end 50 procent, siger han.

- Nudging kan også bruges på hjemmesider, hvor spørgsmålene er tilrettelagt på en bestemt psykologisk måde, så man bedre kan arbejde med det, det drejer sig om - for eksempel registrere en virksomhed korrekt, siger Pelle Guldborg-Hansen.

Nudging handler om psykologi

Dermed kan nudging både være påklistrede, synlige symboler, men også en tilrettelagt psykologisk, ønsket virkning.

Nudging handler i bund og grund om psykologi, og det handler om at tilrettelægge, det vi gør, så det passer til den måde, vi fungerer på psykologisk, siger Pelle Guldborg-Hansen.

- Man kan sige, at nudging drejer sig om tilrettelæggelse, så vi får gjort tingene, fremfor at vi burde gøre noget på en bestemt måde, siger han.

Ofentlige tiltag skal fungere bedre

På det helt lavpraktisk plan kan vi alle benytte nudging, forklarer Pelle Guldborg-Hansen:

- Et smil og en postitiv kommentar er også en form for nudging, da man med psykologi drejer tingene i en bestemt retning, siger han.

- Men nudging bliver i høj grad interessant, når vi arbejder med de offentlige tiltag, og gerne vil have, at de fungerer ordentligt og bedre.

Nudging vinder større indpas

Flere syd- og sønderjyske kommuner er begyndt at skrive nudging ind i de kommende kommunalplaner. Seneste eksempel er i forbindelse med regeringens handlingsplan for, hvordan der kommer flere organdonorer.

Tønder Kommune bruger nudging forbindelse med en bosætningskampagne, mens Esbjerg Kommune bruger det til at skabe en mere traffiksikker by. Nudging møder vi alle steder.