Naboer frygter støjinferno: Får kæmpekanoner og kampvogne i baghaven

Trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig. Forsvaret udvider derfor skyde- og øvelsesområde i Vestjylland til dobbelt størrelse.

Det bekymrer formand for Fællesudvalget af sommerhusejere i Varde Kommune, Allan Junge, at skyde- og øvelsesområdet i Oksbøl skal udvides.

De er vant til lyden af maskingevær og pansrede kampvogne i baghaven i det syd-vestlige Jylland. Men fremover skal det militære skyde- og øvelsesområde i Oksbøl være markant større.

Forsvaret udvider området, hvor de må træne med deres soldater fra cirka 6.000 til 14.000 hektar. Dermed får samtlige af de 8.500 sommerhusejere i Varde Kommune nu soldater og kampvogne i baghaven flere dage om året.

Og det bekymrer formand for fællesudvalget af sommerhusejere i Varde Kommune, Allan Junge.

- Skyderierne kommer tættere på, så der kommer formentlig øget støj, siger han.

Det bekymrer formand for Fællesudvalget af sommerhusejere i Varde Kommune, Allan Junge, at skyde- og øvelsesområdet i Oksbøl skal udvides. (Foto: Hanne Høier)

Forsvaret forstår godt naboernes bekymringer, men udvidelsen er nødvendig, fordi trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig, fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi ser flere trusler rundt omkring i verden. Så i de kommende år kommer Danmark til at deltage i meget alsidige missioner rundt omkring i verden. Derfor skal vores Forsvar være større, siger forsvarsministeren og fortsætter:

- Og det betyder, at vi har brug for flere soldater, og de får brug for mere plads at træne på.

Fra bataljoner til brigade

Det danske Forsvar går fra at øve med bataljoner på mellem 450 – 1.000 soldater til at få en ny brigade med 4.000 soldater og nye, større våben. De våben er for eksempel de nye Ceasar pjecer-kanoner, der kan skyde 40 kilometer. De vil dog kun blive brugt som testskud.

Ifølge seniorforsker ved Institut for Militære Studier på Københavns Universitet Kristian Søby Kristensen, så er det især truslen fra Rusland, der betyder, at Danmark igen skal kunne forsvare sig selv.

- Analysen i både København, Bruxelles, London og Washington er, at Rusland udgør en potentiel militær trussel i Europa. For at afskrække den russiske, militære trussel, er det afgørende, at de europæiske lande også opruster og stiller med nogle flere og mere slagkraftige styrker, fortæller Kristian Søby Kristensen.

Han understreger dog, at det mere skal ses som en raslen med sablerne for at afskrække russerne mod at tage et dumt træk, og at den almindelige dansker ikke behøver gå og være bange for, at ”russerne kommer”.

Men det betyder, at soldaterne igen skal til at træne i større enheder og med større våben, som vi kender det fra før 1990’erne.

Nye panserspor bekymrer

Sammen med udvidelsen af øvelsesområdet skal der også anlægges 125 kilometer nye, otte meter brede kampvognsspor flere steder igennem den fredede natur i området.

Det bekymrer især naboerne i den nordlige del af området, hvor der i dag kun er ganske lidt militær aktivitet.

- Vi er ikke vant til soldater i baghaven. Vi har netop købt vores sommerhuse her i den nordlige del af Varde Kommune, fordi her fred og ro – og ikke mindst skøn, fredet natur, fortæller Niels Jørgen Pedersen, formand for grundejerforeningen Henne Strand.

Derfor har grundejerforeningen netop sendt et bekymringsbrev til både forsvarsminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S).

- Vi er helt med på, at det er nødvendigt at udvide området, så vores soldater kan øve bedst muligt, men vi håber, at politikerne vil overveje, hvor de anlægger de her nye kampvognsspor. Vi har angivet alternative ruter, så de går udenom den fredede natur. For det er muligt at passe på den her natur, siger Niels Jørgen Pedersen.

Grundejerforeningen har endnu ikke fået svar på deres breve til de to ministre, men til DR fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S), at det er yderst vigtigt med et godt naboskab i området.

- Det er vigtigt, at naboer bliver inddraget tidligt og forstår, hvad Forsvaret laver. Vi skal inddrage den plads, Forsvaret skal bruge i respekt for de folk, der bor i området. Jeg vil dog gerne understrege, at det især i de nordlige dele af området kun er meget få dage om året, at forsvaret reelt kommer til at bruge området. Resten af tiden er det til fri afbenyttelse som i dag, siger hun.

Op til 28 dage om året

Med den nye aftale må Forsvaret anvende de nordlige dele af området i op til 28 dage om året, og de vil kun blive inddraget, når det er nødvendigt at træne med hele den nye brigade på 4.000 mand.

- En brigade består af otte bataljoner, og vi har brug for, at de mange soldater også kan øve, hvordan de bevæger sig sammen alle sammen både i dybden og i bredden, og det kræver mere plads, end vi har i dag, siger major Stig Larsen, chef for Skyde- og Øvelsesterrænet på Oksbøl Kaserne.

Stig Larsen fortæller, hvorfor Forsvaret har behov for mere øvelsesplads.

(Fotograf: Hanne Høier. Reporter: Susanne Kristine Terman Pedersen).

Naboerne har været frustreret over forløbet med Forsvaret, men efter et borgermøde og flere informationsaftener har sommerhusejerne dannet et fællesudvalg, der udtaler sig på samtlige 8.500 sommerhusejeres vegne i den videre proces.

- Det, der har været bekymringen, når vi er ude og snakke skydninger med det nye artilleri, er eksempelvis vores nye Ceasar pjecer-kanoner, der kan skyde 40 kilometer. Men det vil kun blive testskud, siger Stig Larsen. (Foto: Hanne Høier)

- Vi vil meget gerne med helt ind i arbejdsrummet og være med, når stregerne til det nye kampvognsspor skal slås, men det har vi dog ikke fået lov til endnu, siger formand Allan Junge.

Forsvaret har dog ikke planer om at invitere naboerne helt ind i maskinrummet.

- Vi er rigtig glade for den dialog, vi har fået med naboerne. Vi kommer snarest muligt med vores udkast til, hvor det nye 125 kilometer lange panserspor skal gå igennem området fra Nymindegab i nord til Ho Bugt i syd, fortæller major Stig Larsen.

Herefter skal den videre ansøgningsproces gå sin gang med blandt andet høringer.

- Her er både naboer og sommerhusejere meget velkomne til at komme med deres input. Men stregerne til udkastet har vi slået selv i samarbejde med Naturstyrelsen, siger Stig Larsen.