Naboer opfordrer landmand til at åbne spærret vej: ’Vi er gidsler i vores egen by’

Spærret omfartsvej skaber trafikkaos i nærliggende landsby, lyder det fra beboerne.

I oktober sidste år spærrede storbonden Martin Lund Madsen Skovgårdsvej ved Vejen. (© (c) DR)

- Vi føler os som gidsler i vores egen by.

Sådan lyder det fra beboerne i landsbyen Askov ved Vejen, fortæller Else Flansmose, der er formand for Askov Bylaug.

I næsten et halvt år har beboerne i Askov følt sig i klemme, efter at svineavleren og storbonden Martin Lund Madsen spærrede Skovgårdsvej ved Vejen med halmballer og sandbunker i protest mod Vejen Kommune.

Ifølge beboerne i Askov har lukningen betydet et dagligt trafikkaos igennem Askov, og nu har Askov Bylaug fået nok.

- Der er voldsom trængsel i gaderne, og vi er alvorligt bange for, at børn eller andre snart bliver kørt ned, siger Else Flansmose.

Normalt leder Skovgårdsvej ved Vejen trafikken uden om Askov. Men siden storbonden Martin Lund Madsen i oktober sidste år spærrede vejen i protest mod Vejen Kommune, er trafikken ledt gennem den lille nærliggende landsby, siger Else Flansmose, der er formand for Askov Bylaug, (Foto: Bo Bechsgaard © (c) DR)

Opfordrer landmand til at åbne vej

Martin Lund Madsen mener dog, at bylaugets snak om gidsler i egen by er en kende voldsomt.

- Jeg synes, det er en overreaktion med sådan et udtryk. Selvfølgelig gør det indtryk, men det er altså ikke mig, der har lavet en fejl – det er det offentlige, der ikke har styr på sine ting.

Martin Lund Madsen har ved Højesteret fået medhold i, at Skovgårdsvej, der går ind over hans mark, er anlagt ulovligt.

Mange i lokalområdet har forståelse for, at landmanden holder på sin ret til at spærre vejen, men naboerne i Askov har alligevel en klar opfordring til landmanden.

- Fjern halmballer og sandbunker og få åbnet vejen for trafik, mens vejstriden med Vejen Kommune bliver løst, siger Else Flansmose.

Før Skovgårdsvej blev bygget blev trafikken ledt over jernbanen og uden om Askov via Estrupvej. Den overskærring er i dag lukket.

Nægter at fjerne vejspærring

Det kan ikke hjælpe noget, siger Martin Lund Madsen. Han fjerner ikke vejspærringen, før sagen med Vejen Kommune er afsluttet.

- Jeg har stået med åbne arme og gør det stadigvæk. Bolden ligger ved Vejen Kommune. Så man må henvende sig der, siger landmanden.

Hos kommunen kaster formand for teknikudvalget, Vagn Sørensen (V), dog bolden tilbage til svinebonden.

- Nøglen til at åbne vejen ligger hos Martin Lund Madsen. Det er hans afgørelse, om vejen er lukket eller åben. Det er ikke kommunens afgørelse.

Gårdejer Martin Lund Madsen har stævnet både Vejen Kommune og Banedanmark i sagen.

Artiklen er opdateret med information om, at en anden vej ledte trafikken uden om Askov, før Skovgårdsvej blev bygget.

Tidslinje - seks års strid om Skovgårdsvej

2012

  • Der bliver indgået en politisk aftale om en elektrificering af det danske jernbanenet. Strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov er den første, der skal elektrificeres. Vejen Kommune og Banedanmark laver en løsning, hvor der anlægges en ny 1,4 km lang vej, Skovgårdsvej, i forbindelse med en nye jernbanebro.

  • Vejen skal gå over landmand Martin Lund Madsen marker ved Estrup vest for Vejen. Derfor beslutter Ekspropriationskommissionen en delvis ekspropriation af Martin Lund Madsens ejendom.

2015

  • Ekspropriationskommissionen træffer i maj beslutning om delvis ekspropriation af Martin Lund Madsens ejendom og tilkender samtidig erstatning for ekspropriationen med i alt 2.137.792 kr. samt yderligere 100.000 kr. for sagkyndig bistand under sagens behandling.

  • I september får Martin Lund Madsen byrettens ord for, at ekspropriationen er ugyldig, og han kræver, at Banedanmark fjerner både bro og vej. Men Banedanmark anker afgørelsen til landsretten.

2017

  • I juni vinder Banedanmark sagen i landsretten, men Martin Lund Madsen er ikke tilfreds.

  • Han søger Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få sagen afgjort ved Højesteret, og det får han lov til kort før jul.

2018

  • I Højesteret får Martin Lund Madsen medhold: Vejen Kommune og Banedanmark handlede ulovligt, da de anlagde vejen over hans mark.

  • Landmanden har tilbudt kommunen at købe hans ejendom, men han siger, at kommunen har afvist at forhandle med ham. Så nu forventer han, at kommunen fjerner vejen.

  • Borgmester Egon Fræhr (V) bekræfter, at man ikke ønsker at købe hele hans mark, men kun dele af grunden. Det skyldes ifølge kommunen, at loven om ekspropriation ikke giver mulighed for at erhverve hele Martin Lund Madsens ejendom på 190 hektar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter