Naboer raser over hemmeligholdt flystøj-rapport: Det er noget forbandet svineri

Beboere til de kommende F35-fly frygter et sandt støjhelvede.

Naboer til de kommende F-35 fly har fået sig endnu et chok. Fra Venstre er det Frank Holst, Susanne Holm Jensen, Thomas Holm Jensen og Knud Erik Jørgensen. (Foto: Hanne Høier)

- Det er jo ganske forfærdeligt, at det kan foregå i et demokratisk samfund.

Sådan siger næstformand i grundejerforeningen Bjergvang Thomas Holm Jensen.

Hans udmelding kommer efter, at Jyllands-Posten skriver, at Forsvarsministeriet i over to år har tilbageholdt en støjrapport for Folketinget.

I rapporten står der, at Danmarks kommende F35-kampfly larmer i sådan en grad, at de vil overskride de tilladte støjgrænser ved Flyvestation Skrydstrup tæt ved Haderslev.

Rapporten er blevet hemmeligholdt, på trods af at Folketinget i maj 2016 bad regeringen om helt konkrete oplysninger om flyets støjgener.

'Man gemmer da ikke oplysninger'

Thomas Jensen og hans kone er nogle af de nærmeste naboer til de kommende F35 fly.

- Det falder os virkelig for brystet. At man bevidst eller ubevidst tilbageholder væsentlige oplysninger for lokalbefolkningens ve og vel, siger Thomas Jensen.

Og han er ikke den eneste nabo, der er forarget. Også Frank Holst er frustreret over forløbet. Han har boet på villavejen Bjergvang i 20 år.

- Det er noget forbandet svineri. Det er virkelig dårligt. Man kan jo ikke gemme sådanne oplysninger for Folketinget. Det er jo et falsk grundlag for at få flyene til Skrydstrup. Det kan man ikke det dér, siger Frank Holst.

Stavnsbundet til hus

Det var den daværende forsvarsminister Peter Christensen (V), der dengang afviste støjbekymringerne.

Svaret til Folketinget lød, at der hverken skulle være grundlag for ekspropriation eller støjsikring af boliger, skriver Jyllands-Posten.

I sidste uge meddelte regeringen så, at de kommende kampfly larmer så meget, at det overskrider alle støjgrænser ved flyvestationen, og at man skal ekspropriere flere huse.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at der er blevet begået en fejl i sagen.

Frank Holst og hans kone kan se en dyster fremtid i møde. For der er ikke lagt op til, at deres hus skal blive eksproprieret, og der er heller ikke udsigt til, at de kan få erstatning for støjgenerne.

- Vi kommer aldrig af med vores hus. Der er jo ikke nogen, der vil købe det og bo i sådan et støjhelvede. Så vi er gift med vores hus for altid, siger han.

Naboerne vil lave nu en beboerforening, så de står stærkere i kampen.