Naboer vil sagsøge: Minkfarme må placeres fem meter fra huset

Naboer er utilfredse med, at minkfarme må ligge meget tæt op ad deres grunde. De overvejer nu at sagsøge miljøministeren.

Minkfarme må placeres med fem meter til nærmeste beboelse. Det får en gruppe naboer i Esbjerg-området til at overveje et sagsanlæg. (Foto: DR Bornholm)

Lugten er en fest for fluerne. Men om sommeren er lugten fra minkfarmene ikke ligefrem en duft, der er tiltalende for mennesker. Alligevel kan din nabo principielt opføre en minkfarm med bare fem meter mellem minkburene og dit hjem.

Den regel får nu advokat Helle Carlsen til at true miljøminister Kirsten Brosbøl (S) med et sagsanlæg fra naboer til minkfarme. De vil have den nuværende vejledning om afstande mellem pelsfarme og beboede huse fjernet. 

- Ifølge Miljøstyrelsens undersøgelser, så er lugten fra mink ikke generende. Det er jo absurd og viser, at undersøgelserne er foretaget på et forkert tidspunkt, siger advokat fra Dahl Advokater i Esbjerg, Helle Carlsen, på vegne af naboerne.

Lugter mest om sommeren

Miljøstyrelsens vejledning er baseret på målinger af lugten fra en minkfarm, der er taget i oktober måned. Det er uden for den periode, hvor Miljøministeriets egne vejledninger siger, at der er lugtgener fra eksempelvis svin og køer.

- Det lugter allermest om sommeren. Så det er jo der, man skal måle, hvis man vil lave nogle lugtgene-afstande, så naboerne også kan holde ud at være der, siger Helle Carlsen.

Miljøstyrelsen oplyser, at ministeriet er i gang med en ny undersøgelse af lugtgener fra minkfarme. Undersøgelsen forventes at være færdig i slutningen af 2015. Først derefter vil man kigge på, om der skal ændres i de nuværende vejledninger om, hvor langt der skal være mellem minkfarm og beboelse.

Miljøministeren har ikke nogen kommentarer til naboernes plan om et sagsanlæg. 

Facebook
Twitter