Narkohandel afsløret af bitcoins: To mænd tiltalt for at bestille 12 kilo amfetamin med posten

Dansk politi og Europol har fulgt sporene fra den virtuelle valuta.

(ARKIVFOTO) To esbjergensere har angiveligt fået tilsendt samlet 12 kilo amfetamin til forskellige adresser og postbokse i Esbjerg. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Den virtuelle valuta bitcoins er den primære årsag til, at to esbjergensere i dag sidder i retten i Esbjerg.

De to mænd har ifølge tiltalen bestilt 12 kilo amfetamin på nettet og efterfølgende fået det leveret med posten.

Det skriver Jydske Vestkysten.

De to mænd på henholdsvis 49 og 55 år har ifølge tiltalen igennem fire år købt amfetaminen på internettet, hvor de har betalt med bitcoins, som er det eneste godkendte betalingsmiddel, når der handles med narkotika på internettets mørke undergrundsverden – også kaldet ’dark net’.

Men bitcoins efterlader digitale spor, som dansk politi kan trevle op, lyder det fra anklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi Henning Fuglsang Sørensen.

- Der svæver en vildfarelse om, at når man køber narkotika og betaler med bitcoin på dark net, kan transaktioner og ens færden ikke spores. Men det er grundlæggende forkert.

Både den 49-årige og 55-årige mand nægter sig skyldige.

Europol har adgang til 'dark net'

Under retssagen torsdag fremgik det ifølge Jydske Vestkysten, at politiet har fulgt sporerne, der viser, at de to tiltalte mænd har overført penge til den danske bitcoin-forhandler Copenhagen Bitcoin for at veksle pengene til den virtuelle valuta.

Henning Fuglsang Sørensen vil ikke kommentere på efterforskningen af den igangværende sag ved Retten i Esbjerg, men fortæller overordnet:

- Med bistand fra Europol er vi i stand til følge, hvordan bitcoins bliver brugt til at købe narkotika.

Og netop den hjemmeside, som de tiltalte angiveligt har købt amfetaminen igennem, har Europol adgang til.

Igennem fire år har de to esbjergensere ifølge tiltalen købt amfetamin ét kilo ad gangen. Bestillingen er efterfølgende blevet leveret til de tiltaltes adresser eller i pakkebokse af dansk postvæsen eller andre fragtbude.

Politiet og Europol har også kunnet se, hvilken bitcoin-konto de to tiltalte har overført store beløb af den virtuelle valuta til.

Tendensen er stigende

Hos Toldstyrelsen kender man udmærket til narko-pakkerne, der ryger igennem postvæsenet. Og udviklingen går den forkerte vej, lyder det fra Preben Buchholtz, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen.

- Vi ser oftere og oftere pakkeposter med narko, som folk har bestilt på nettet.

Den stigende tendens har fået Toldstyrelsen til at opruste indsatsen mod narko gemt i posten. Blandt andet har styrelsen indsat flere scannere, toldere og hunde i lufthavne, ved grænseovergange og på flere postcentre.

- Jo flere pakker, vi kan få igennem scannerne, toldernes hænder og forbi hundenes næser, jo mere kan vi finde og få ud af markedet, siger Bucholtz.

Dommen mod de to tiltalte mænd forventes at falde den 17. januar, hvor anklageren går efter en lang fængselsstraf, fortæller han.