Natarbejdere glemmer helbredstjekket: 150.000 danskere i risiko for kræft, stress og ufrivillig abort

Ny kampagne skal oplyse om konsekvenserne ved at bytte rundt på dag og nat.

43-årige Frederik Petersen måtte stoppe med at arbejde om natten i sit job hos Arla, efter han begyndte at have problemer med hukommelsen og svært ved at koncentrere sig. (Foto: (privatfoto))

I fem et halvt år havde Frederik Petersen fra Fanø fast natarbejde i produktionen hos Arla i Esbjerg.

Her sørgede han for, at tappemaskinerne til fløde og kakao fungerede, mens de fleste andre lå og sov. Hans arbejdsdag begyndte nemlig klokken 22.50 og sluttede klokken 07.05.

Men trætheden blev efterhånden et stigende problem, som han ikke længere kunne se bort fra.

- Efter fire år begyndte jeg at blive så søvnig, at jeg havde svært ved at koncentrere mig, svært ved at huske ting, og stille og roligt tænkte jeg, at det skulle være slut, fortæller Frederik Petersen.

- Da jeg kom hjem fredag morgen og skulle sove, ligesom jeg plejede, sov jeg normalt til klokken 14-15 om eftermiddagen, og hvis ikke jeg blev vækket, kunne jeg sove til lørdag eftermiddag. Jeg var simpelthen så træt til sidst, at jeg var nødt til at stoppe.

Kun få tager imod helbredskontrol

Omkring 150.000 danskere arbejder om natten. Men flere undersøgelser har vist, at der kan være store helbredsmæssige konsekvenser ved natarbejde. Derfor er arbejdsgivere lovpligtige til at tilbyde sine natarbejdere en helbredsundersøgelse, inden de starter i jobbet og efterfølgende minimum hvert tredje år.

I efteråret spurgte fagforeningen 3F sine medlemmer, hvor mange der havde valgt at tage imod en helbredsundersøgelse. Fire procent svarede ja. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) peger på, at mange natarbejdere muligvis slet ikke ser et behov for det.

- 3F’s undersøgelse gik blandt andet på restaurationsmiljøet og diskoteksmiljøet. Der er mange unge mennesker, der tænker: ’Jeg har ikke noget problem med at arbejde om natten’. Jeg tror, der er mange forskellige årsager til, at man enten ikke er klar over det eller ikke vil benytte sig af den mulighed, siger han.

Ny kampagne skal give oplysning

For at gøre flere natarbejdere opmærksomme på, at de har krav på et helbredstjek sætter Arbejdstilsynet nu gang i en kampagne, fortæller beskæftigelsesministeren.

- Jeg håber, at kampagnen vil sætte fokus på de helbredsmæssige udfordringer, man kan have, hvis man arbejder om natten – og også gøre medarbejderne opmærksomme på, at de har ret til at få en helbredsundersøgelse af deres arbejdsgiver, hvis de har fast natarbejde.

- Det kan vi se, at mange ikke er klar over, siger han.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)
(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

Kampagnen fra Arbejdstilsynet vækker begejstring hos 3F Als. Formand Marita Geinitz håber, at flere medlemmer bliver klar over, at et dårligt helbred måske kan relateres til natarbejde.

- Hvis ikke man er opmærksom på, at de problemer man har – måske – hænger sammen med natarbejdet, så gør man nok heller ikke noget ved det, siger hun.

Reagerer forskelligt på natarbejde

Nogle kan have natarbejde i gennem årtier uden problemer, mens andre dårligt kan holde til et enkelt år. Ifølge Anne Helene Garde, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, kan forskningen endnu ikke påvise, at nogle er bedre rustet til natarbejde end andre.

- Vi ved ikke med sikkerhed, om man er beskyttet mod helbredskonsekvenser, når det fungerer godt. Men det har vi tænkt os at undersøge i et helt nyt studie, siger hun.

Frederik Petersen tog selv imod de helbredsundersøgelser, som arbejdsgiveren Arla tilbyder sine natarbejdere hvert andet år. Og selvom kontrollen ikke kunne påvise, at han havde problemer med helbredet, endte han alligevel med at sige stop for natarbejdet.

- Jeg var selvfølgelig glad for at høre, at jeg ikke fejlede noget. Og Arla gjorde et godt stykke arbejde med helbredsundersøgelserne. Vi fik tjekket vores blodsukker, BMI, hørelse, syn, vægt og så videre.

- Alt var egentlig okay. Jeg var én af de heldige, der ikke blev ramt af det på kroppen. Det var kun trætheden, det gik ud over til sidst, siger Frederik Petersen.