Nemmere adgang til lån på landet

Nyt udkantslån skal gøre det muligt for flere at låne penge til bolig i provinsen.

Boligkøbere i udkantsdanmark skal have lettere ved at låne, mener Arbejdernes Landsbank. Derfor lancerer de et nyt lån.

Vil din egen bank ikke låne dig penge til at købe dit drømmehus på landet, er der nu blevet lanceret et såkaldt Provinslån.

Lånet er et skridt i den rigtige retning for udkantsdanmark lyder det fra Morten Skak, der er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i boligøkonomi.

- Det har sin fordel der, hvor de traditionelle kreditkilder, specielt realkreditten, har sagt nej tak. Alternativet er private pantebreve, hvor det er til højere rente og med ringere vilkår end det her, siger han.

Du kan få det såkaldte provinslån til en rente mellem 3,95 og 4,75 procent.

Det er langt fra lige så gode vilkår sammenlignet med realkreditlån erkender Gert Jonassen, der er ordførende direktør ved Arbejdernes Landsbank, der har lanceret lånet.

- Vi er nødt til at beregne en lidt større risikopræmie end realkreditinstitutterne. Hvis kunden ikke vil blive boende i huset af den ene eller anden årsag skal vi være forberedte på, at huset kan være svært at sælge videre, siger Gert Jonassen.

Men har man is i maven kan det måske betale sig at afvente lidt og se, om ikke der er bedre lånemuligheder på vej, lyder det fra lektor Morten Skak. Han fortæller, at der er en tendens til at både banker og realkreditinstitutter åbner mere op for lån på landet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.