Noma tester oste fra Danmarks mindste mejeri

Mejerist troede det var løgn, da Noma bad om smagsprøver.

Danmarks mindste mejeri, Elmegården i Sommersted, er blevet testet af Noma, der er en af verdens bedste restauranter.

200 kilo ost, 100 pakker smør og 35 liter gammeldags kærnemælk.

Så meget kan mejeriet Elmegården i Sommersted producere på en uge. Sammenlignet med andre mejerier i landet er Elmegården det mindste, og alligevel er produkterne landskendte.

Rygtet om det lille mejeri er nemlig nået helt ind i Michelin-stjernekøkkenet hos en af verdens bedste restauranter - Noma. Da restauranten spurgte Elmgårdens ejer, Ryon Petersen, om han ikke kunne sende nogle smagsprøver, troede han slet ikke på det.

- Jeg troede først det var en spam e-mail, så jeg sagde til min kone, at hun bare skulle sige, at hvis de ville have smagsprøver, så kunne de komme forbi Elmegården, siger han.

Nomas madspejdere tog Ryon Petersen på ordet og troppede op på mejeriet i onsdags for at få smagsprøver. Særligt de gamle nordiske oste og røgede oste interesserede Nomas udsendte.

- De var ganske jævne mennesker, og vi fik udvekslet ideer til opskrifter, og de havde mange ideer til, hvordan vores oste kunne indgå i deres gourmetopskrifter, fortæller Ryon Petersen.

Køkkencheferne er gourmetfyrster

En plads på Nomas menukort er noget helt særligt, og det kan få stor betydning for et lille mejeri som Elmegården, fortæller Søren Askegaard, der professor i forbrugerstudier på Syddansk Universitet.

- Først og fremmest vil det være en god fjer i hatten overfor andre restauranter, at Noma har givet dem en blåstempling. Men gourmetforbrugerne vil også blive opmærksomme på dem, vurderer han.

I mange år har hofleverandørstemplet på mange hundrede produkter indikeret, at et produkt var noget ganske særligt. Og selvom Noma hverken er kongelig eller adelig, kan de godt regnes som fyrster i gastronomiens verden, mener Søren Askegaard.

Ryon Petersen, indehaver af Elmegården, i firmabilen. Danmarks mindste mejeri blev i onsdags testet af en af verdens bedste restauranter.

- Man kan jo se de moderne køkkenchefer som fyrster indenfor deres eget lille fyrstendømme, som restauranterne er. Når fyrsten så kommer forbi og forbarmer sig over et produkt, så er det noget særligt, siger han.

Hos Elmegården er de meget spændte på Nomas beslutning, da det ville være den største anerkendelse.

- Vi har prøvet mange store ting i de 13 år, vi har haft mejeriet. Vi har vundet både guld, sølv og bronze til landsmejeriudstilling og leveret til dronningebesøg i Haderslev. Men den største anerkendelse er nu, hvis vi får lov at levere oste til den gastronomiske verdenselite, siger Ryon Petersen.

De første oste er nu sendt med Noma hjem til København og skal bruges i forsøgsproduktion. Om Elmegårdens oste kommer på Nomas menukort vil vise sig, når restauranten genåbner i december.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk